Лидери на Европейския съюз са обсъждали възможността следващата Европейска комисия

...
Лидери на Европейския съюз са обсъждали възможността следващата Европейска комисия
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева е обсъждана за наследник на Юнкер, твърди "Блумбърг"

Лидери на Европейския съюз са обсъждали опцията идната Европейска комисия да бъде управлявана от Кристалина Георгиева. Това твърди организация " Блумбърг ", базирайки се на двама души, осведомени с хода на полемиката предходната седмица.

В текста, дело на четирима кореспонденти, по този начин и не се показва по какъв начин е изникнала концепцията и за какво внезапно някогашният еврокомисар се оказа съперник на водещите претенденти на двете съществени сили в Европейския парламент - Манфред Вебер и Франс Тимерманс. Зад тях стоят Европейската национална партия и Партията на европйските социалисти и след европейските избори на 23-26 май и конституирането на новия Европейски парламент на 2 юли в Страсбург.

Съгласно член 17 от Договора за Европейски Съюз предлагането за идващия ръководител на Европейската комисия идва от Европейския съвет, т.е. от 28-те страни членки (ако Англия не е напуснала Европейски Съюз дотогава). Изборът на държавните водачи се утвърждава от квалифицирано болшинство, след което кандидатът за поста на Жан-Клод Юнкер би трябвало да бъде утвърден от нормално болшинство от евродепутатите. Ако претендентът не получи единодушието на Европейския парламент, до един месец страните членки би трябвало да се върнат с ново предложение.

Почти всички социолози са уверени, че след изборите от идната седмица за пръв път в историята на Европарламента групите към ЕНП и ПЕС няма да управляват болшинството от гласовете на евродепутати. Това значи освен, че би трябвало да привлекат най-малко още една група, само че и че теоретично е допустимо Вебер и Тимерманс да се окажат неизбираеми претенденти да застанат отпред на Еврокомисията, а никой от останалите четирима кандидати да не е избираем. Така се отваря опция за претендент отвън листата и съгласно източниците на " Блумбърг " Кристалина Георгиева има мощни шансове да успее.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР