Лидерът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани се отказа от продължаване

...
Лидерът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани се отказа от продължаване
Коментари Харесай

Лидерът на кюрдите в Ирак се оттегля

Лидерът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани се отхвърли от продължение на пълномощията му, които изтичат на 1 ноември. Неговото обръщение бе прочетено на днешното съвещанието на кюрдския парламент в Ербил. " Като " пешмерг " (кюрдски военнизирани елементи – бел. ТАСС) аз ще продължа да послужвам на народа, отхвърлям се от продължаването (на пълномощията) и няма да остана на този пост ", гласи посланието на Барзани, почетено от неговия консултант Хемин Хаврами, съобщи БГНЕС.

В момента Народното събрание в самостоятелната област, която желае и самостоятелност, разисква проектозакон, който планува систематизиране на пълномощията на кюрдския водач сред три системи на властта: изпълнителната, законодателната и правосъдната. Ако бъде утвърден, законът, ще остане в действие до плануваните за юли всеобщи избори.

С този си ход Масуд Барзани желае да подели с другите кюрдски сили отговорността за неуспеха на концепцията за самостоятелност на района, счита политологът Щади Уахаб от Центъра за проучвания " Аль-Мустакбал " в ОАЕ. " Барзани не желае еднолично да носи отговорност за отстъпките пред Багдад по въпроса за даване на самостоятелност на Кюрдистан, а желае тя бъде поделена сред всички кюрдски партии, в това число от Патриотичния съюз на Кюрдистан, който не се обявяваше изрично за обособяване от Ирак ", разяснява специалистът пред РИА " Новости ". Според него с тази стъпка Барзани цели да се отслаби натискът върху Кюрдистан от страна на Багдад и извън, а също да резервира единството на кюрдите.

Но все пак кюрдският водач няма да се откаже да играе съществена роля, даже да напусне настоящия си пост, счита Абдел Уахаб. До идващите парламентарни и президентски изори той все по този начин ще бъде във властта.

Предишният избор за локален парламент на автономията бе през 2013 година. В края на септември т.г. Иракски Кюрдистан организира референдум за самостоятелност, само че резултатите му не бяха приети нито от Багдад, нито от интернационалната общественост.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР