Лидерът на Демократичната юнионистка партия и първи министър на Северна

...
Лидерът на Демократичната юнионистка партия и първи министър на Северна
Коментари Харесай

Скандал в Стормонт! Първият министър се оттегля от поста си

Лидерът на Демократичната юнионистка партия и първи министър на Северна Ирландия - Арлийн Фостър, разгласи, че ще се отдръпна от поста след апелите за избор на нов водач на партията.

В изказване за " Скай нюз " Арлийн Фостър посочи, че напуща като водач на партията на 28 май и като първи министър в края на юни. Тя добави, че е значимо в този момент да се обезпечи задоволително време през идващите седмици на партийните дейци да приготвят избора на нов водач.

Фостър посочи, че да служи на народа на Северна Ирландия е било огромна привилегия за нея.

„ Бъдещето на юнионизма и на Северна Ирландия не е в разединението. То е в подялбата на това място, което имаме привилегията да назоваваме наш дом “, уточни Фостър.

Тя се отдръпна, откакто към 80% от депутатите на Демократичната юнионистка партия в Северноирландския парламент подписаха писмо, изразяващо съмнение в нейното управление и с искане за конкуренция за нов водач. Писмото бе подписано и от четирима от депутатите на партията, участващи в работата на английската Камара на общините.

Много от членската маса на партията показваха угриженост от метода, по който Фостър приема Протокола за Северна Ирландия, смятайки че той откъсва след Брекзит провинцията от Обединеното кралство.

Арлийн Фостър стана водач на Демократичната юнионистка партия през декември 2015 година, а по-късно като водач на най-голямата партия в Стормонт (Северноирландския парламент) бе назначена за първи министър на провинцията. Тя стана първата жена и най-младият политик, заемал тези постове в Северна Ирландия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР