Личният треньор на сребърната медалистка от Световната купа по шахмат

...
Личният треньор на сребърната медалистка от Световната купа по шахмат
Коментари Харесай

Имаше съмнителни ходове като в компютърна симулация на Горячкина, обяви Нургюл Салимова

Личният треньор на сребърната медалистка от Световната купа по шахмат Нургюл Салимова - Живко Жеков, описа пред БНР за първите думи на на 20-годишната българка след финала.

" Можех да печеля ", това бяха първите ѝ думи. Тя съжаляваше за пропуснатите благоприятни условия. Тя " правеше " мача. И имаше доста обстановки, в които при спокойна конюнктура – да кажем подготвителна, Нургюл щеше да ги осъществя с лекост ", съобщи Жеков.

" Фантастика! Така правя оценка представянето ѝ в Баку! Това е голям скок. Това е прескачане на няколко стадия в развиването. Тя ще бъде канена и одобрявана на мощни мъжки шампионати, с изключение на присъединяване в Турнира на претендентките. Това е извънреден пробив! ", безапелационен бе нейният ментор.

За съмнителни ходове на съперничката си Александра Горячкина (Русия) загатна Нургюл Салимова, с която през вчерашния ден доиграха мача си за Световната купа в Баку. Още след първата партия, в която нашата нова шахматна звезда игра с черните фигури, самата тя призна, че е била сюрпризирана от ход с царицата на рускинята, съобщи " България през днешния ден ".

В анализа на случилото се на дъската пред формалния уебсайт на ФИДЕ българката съобщи:

" Когато бях на път да взема предимство, Александра изигра ход с царицата, който е много опасен. Не съм виждала в действителна партия сред хора някой да си го разреши.

Но се случва при компютърни симулации. Това ми бе малко подозрително " .

Във втората партия с белите фигури българката изпусна самодейността и в края трябваше да се бори за реми с изтичащо време, само че в последна сметка съумя да докара срещата до тъждество. В същото време стана ясно, че Нургюл Салимова е призната да учи в Стопанска академия " Димитър А. Ценов " в Свищов. Тя към този момент е първокурсничка държавна поръчка, постоянна форма на образование в компетентност " Маркетинг ", заяви ректорът на висшето образователно заведение проф. доктор Марияна Божинова. Салимова се подрежда до други видни спортисти, ученици в свищовската академия. Сред тях са международната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова и олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова, която следва в компетентност " Икономика на търговията ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР