Личният лекар на руския опозиционер в гладна стачка Алексей Навални

...
Личният лекар на руския опозиционер в гладна стачка Алексей Навални
Коментари Харесай

Не пуснаха лекарите на Навални

Личният доктор на съветския опозиционер в гладна стачка Алексей Навални и други медици бяха спрени през днешния ден на портала на наказателната колония, в чийто болничен стационар той бе трансфериран предния ден, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Франс прес.

Борецът против корупцията, спрял да се храни преди три седмици, бе доставен през вчерашния ден в затворническа клиника в град Владимир североизточно от Москва. Близките му и лекарите, които се грижат за него, настояват от няколко дни, че има риск да почине всеки миг. Анастасия Василиева, персонален доктор на Навални и началник на опозиционен профсъюз, съобщи, че не е съумяла да види през днешния ден своя пациент, както и всякога, когато се е опитвала да се срещне с него, от началото на март - откогато е хвърлен зад решетките.

" Това е прекомерно неуважително държане с хора, пристигнали просто да изпълнят човешкия си дълг, лекарския си дълг да оказват помощ на един пациент ", съобщи тя за Агенция Франс Прес пред колонията и добави, че за 44-годишния юрист въпросът е " на живот и гибел ". Навални спря да се храни на 31 март в символ на митинг против изискванията, в които го държат. Той упреква затворническата администрация по-специално в това, че отхвърля да пусне при него доктор, а той страда от двойна дискова херния и загуба на чувствителността в ръцете и краката.

Критикът номер едно на Кремъл бе задържан през януари при връщането си в Русия от лекуване в Германия след отравяне, в което упреква персонално Владимир Путин. Той получи присъда от 2,5 години затвор по дело за измами от 2014 година, считано от мнозина за политически стимулирано. Руските затворничеси служби увериха през вчерашния ден, че здравословното положение на опозиционера е " приемливо ", само че околните му и Европейски Съюз неотложно сложиха под подозрение това изказване. Съратникът на Навални Леонид Волков съобщи, че той е трансфериран " в концлагер, място за изтезания, а не в болница ".

" Амнести интернешънъл " реши, че това прекачване е " наказване, маскирано като здравна грижа ", тъй като управляващите се готвят " да го хранят наложително, с цел да спрат гладната му стачка и да го санкционират още веднъж ". Съдбата на опозиционера наред с връзките сред Брюксел и Москва бе през вчерашния ден в програмата на съвещание на външните министри от Европейски Съюз. Западът увеличи тона, с който беседва с Русия. Москва продължава да жигосва рецензиите откъм Запада като интервенция във вътрешните ѝ работи.

Междувременно последователите на Навални приканиха за демонстрации в цяла Русия на следващия ден, когато се чака годишното послание на Владимир Путин към Народното събрание на страната. Вътрешното министерство предизвести, че няма да разреши никаква " дестабилизация " и ще вземе " всички нужни ограничения " за задачата, показва Агенция Франс Прес. Московската полиция означи, че присъединяване в неразрешената акция е нелегално и прикани столичани да не се включват в нея. Правоохранителните органи осведомиха, че нарушителите ще бъдат арестувани и ще им се търси отговорност, в това число наказателна. Освен това проявата е планувана покрай здания, където са ситуирани органи на държавната власт - това също е неразрешено от закона, осведоми ТАСС. Руската прокуратура счита да забрани придвижването на Навални - Фонда за битка с корупцията, като " екстремистка " организация, припомня Агенция Франс Прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР