Либийците отбелязват днес осмата годишнина от началото на бунта, при

...
Либийците отбелязват днес осмата годишнина от началото на бунта, при
Коментари Харесай

Либийците отбелязват осмата годишнина от началото на бунта, свалил Кадафи

Либийците означават през днешния ден осмата годишнина от началото на протеста, при който бе свален дългогодишният деспот Муамар Кадафи, на фона на острите разделения и сложните стопански условия в африканската страна, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

" Мечтаехме да променим режима на тиранина... само че страната ни бе връхлетяна от една след друга злополука поради опортюнистите ", сподели Ахмед Али Мохамед, 33-годишен преподавател по британски и гражданин на Бенгази. " Ситуацията в страната след свалянето на Кадафи е пагубна ", добави той.

На 17 февруари 2011 година в Либия избухна въстание, което докара до събаряне на държавното управление на Кадафи и до убийството му през октомври същата година. Осем години по-късно обаче северноафриканската страна не съумява да реализира по-светло бъдеще, на каквото са се надавали доста либийци по това време, отбелязва ДПА. Вместо това сега в Либия има две съперничещи се държавни управления, които се борят за надзор над страната, защото многочислените милиции, които се сражаваха и смъкнаха диктатора, в този момент се борят за въздействие.

В Бенгази, втория по величина град в Либия и родното място на въстанието, по улиците няма никакви тържества. В столицата Триполи се организира гала на централния площад на мъчениците с присъединяване на реализатори от Либия и други арабски страни. В Либия настъпи безпорядък от 2011 година и тя остава разграничена сред държавното управление на Националното единение, подкрепяно от Организация на обединените нации, и конкурентна администрация, подкрепена от " мощния човек " на изток, маршал Халифа Хафтар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР