Либералните демокрации изповядват култура на равенство между мъжете и жените,

...
Либералните демокрации изповядват култура на равенство между мъжете и жените,
Коментари Харесай

Кои бяха първите жени, успели в политиката и бизнеса

Либералните демокрации изповядват просвета на тъждество сред мъжете и дамите, а дискриминирането на сексуален симптом е неприемлива. Дори в най-консервативните страни по света дамите си извоюват права и постепенно си проправят път към високи позиции. Ето къса история за първите дами, постигнали най-високи триумфи в бизнеса и политиката.

Първата във финансите:

Виктория Уудхул може да се смята за първа дама във финансите. През 1870 година тя и сестра й Тенеси Клафлин отварят Woodhull, Claflin & Co., трансформирайки се в първите жени-борсови медиатори на Wall Street. Те обаче в никакъв случай не печелят място на Нюйоркската фондова борса, нещо, което нито една дама няма да реализира до 1967 година. Уудхул също ще е и първата жена, която се кандидатира за президент на Съединени американски щати.

Първата милионер:

Първата жена милионер е чернокожа самотна майка. Сара Брийдлоу (известна като Мадам К. Дж. Уокър) сама изкарва благосъстоянието си. Във времена, когато дами и афро-американци са били считани за втора употреба жители, Брийдлоу смъква обществените бариери и изкарва милиони, създавайки линия артикули за коса, предопределени за чернокожи, като в същото време оказва помощ на други дами да се развиват кариерно. Тя е сирак, родена в семейство на свободни плебеи. Продава своите домашно приготвени артикули посредством индустриалната компания Madame C.J. Walker. Брийдлоу, по-късно построява фабрика, лаборатория и учебно заведение за хубост, с цел да образова търговски сътрудници.

Първата изпълнителен шеф:

Катрин Греъм става първата жена изпълнителен шеф на компания от Fortune 500 през 70-те. Тя поема управителния пост на The Washington Post след гибелта на брачна половинка ѝ. Греъм извършва функционалностите на президент и в действителност е издател на вестника от септември 1963 година. Тя публично поема поста на основен издател от 1969 до 1979 година, а на ръководител на борда от 1973 до 1991 година. Като единствена жена, която е на такава висока позиция в издателска компания, тя среща компликации с доста от мъжките сътрудници и чиновници. Тя поддържа следствията на абсурда Уотъргейт, който довежда до оставката на президента Никсън. По времето, когато Греъм се отдръпва от поста основен изпълнителен шеф през 1991 година, The Washington Post се трансформира в медиен конгломерат с вестници, списания, телевизионни и кабелни компании.

Първата милиардер:

През 2000 година Марта Стюарт става първата дама милиардер. За американските домакини Марта Стюарт е икона. С готварските си книги и телевизионното си предаване със препоръки за бита, тя печели уважението на хиляди дами, както и огромното си благосъстояние. За първи път тя реализира статуса на милиардер през 2000 година, откакто общественото предложение на нейната компания, Martha Stewart Living Omnimedia. Бизнес империята ѝ включва телевизионни продукции, списания, книги, онлайн медии, марки храни и недвижими парцели. През 2004 година Стюарт е наказана заради съмнителни финансови интервенции. Тя се връща назад към листата на Forbes за най-богатите през 2005 година.

Първата жена президент:

Вигдис Финпогадоухтир, родена на 15 април 1930 година, служи като четвърти президент на Исландия от 1 август 1980 година до 1996 година. Тя е първата в света демократично директно определена жена президент. С тъкмо шестнадесетгодишно председателство, тя също по този начин остава и най-дългогодишно служилата на подобен пост на която и да е страна до момента. В момента е дипломат на благосклонност на ЮНЕСКО и член на Мадридския клуб.

Първата директорката на Международния валутен фонд:

През 2007 година Кристин Лагард от Франция става първата жена, заемаща поста министър на финансите и стопанската система на една от страните от Г-7. На 5 юли 2011 година Лагард разрушава още един връх за дамите, когато става единадесетият ръководещ шеф на МВФ. От 1981 година работи като юрист в американската адвокатска адвокатска фирма " Baker & McKenzie " Чикаго. Работила е в Центъра за интернационалните и стратегически проучвания (Center for International & Strategic Studies) дружно със Збигнев Бжежински. През 2005 година заема поста министър на външната търговия в кабинета на Доминик дьо Вилпен, а по-късно и на министър на стопанската система, финансите и индустрията (от 2007) в държавните управления на Франсоа Фийон.

Първата жена, огравила централна банка:

Джанет Йелън става първата жена ръководител на Федералния запас в 100-годишната история на централната банка на Съединени американски щати или някоя огромна централна банка по света въобще. Йелън е и първият претендент от Демократическата партия, който управлява Фед след поемането на поста от Пол Волкър през 1979 година при Джими Картър. Йелън работи най-вече като професор по стопанска система и откривател, преди да се причисли към Федералния запас 1994 година Тя е от дребното, планували международната финансова рецесия през 2008 година По време на среща на борда през юни 2007 година, към година преди неуспеха на Lehman Brothers, Йелен, тогавашният началник на Фед в Сан Франциско, предизвестява, за забележителен спад в цените на жилищата, който в подтекста на загубата на работни места би довел до порочна серпантина на възбрани, по-нататъшна уязвимост на жилищните пазари и по-нататъшно понижаване на потребителението. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР