Лейтенантите на Пеевски - Сотир Цацаров и Иван Гешев ©

...
Лейтенантите на Пеевски - Сотир Цацаров и Иван Гешев ©
Коментари Харесай

Как цялата прокуратура - от Цацаров до районно ниво, козирува на Пеевски

Лейтенантите на Пеевски - Сотир Цацаров и Иван Гешев

© Велко Ангелов Какво може да събере на незабавна среща Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев, представителя на прокуратурата Румяна Арнаудова, градския прокурор на София Емилия Русинова и районния прокурор на София Радослав Димов?

Отговорът е къс - депутатът от Движение за права и свободи и издател Делян Пеевски.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Срещата се е състояла на 10 юни в кабинета на Цацаров. На нея с изключение на прокурорските началници са участвали " основните издатели на изданията на " Телеграф медиа ", а мотивът - спор към марката на най-тиражния вестник на Делян Пеевски - " Телеграф ". За срещата разбираме от днешния брой на същото издание.

Цялата страна на колене пред Пеевски

Сюжетът с марката на " Телеграф " се разви при започване на месеца, когато от изданието се оплакаха от принуда и цензура. Поводът - прокурор от Софийска районна прокуратура (СРП) е изпратил предписание до Патентното ведомство с искане да предприеме дейности по изтриване на марката на изданието, защото тя звучала като едноименния английски вестник и това можело да заблуди читателите. Без подозрение - сходно деяние от страна на прокуратурата надвишава съществено нейните пълномощия (тя може да уведоми някоя институция, не да и разпореди да го прави), само че целият си сюжет си има предистория.

Всичко стартира със сигнал на основния редактор на " Телеграф " Васил Захариев до ГДБОП, в който той се оплаква от уеб страницата www.telegraf.bg, който копирал името на изданието и наличие от него.

Едно конкретизиране - всеки може да се отбрани против нарушение на авторските права по правосъден ред, завеждайки цивилен иск ( " Икономедиа " да вземем за пример води такива каузи против " ПИК " и " Труд " ) и необичайно за какво е било решено да бъде зает държавен запас (при състояние, че не става дума за незаконно произвеждане на DVD-та) на елитна работа като ГДБОП.

След осъществена инспекция от елитната работа материалите са докладвани на Софийската районна прокуратура (СРП). Преписката е разпределена на прокурор Тодоров Тодоров, който взема решение, че казусът в тази ситуация е другаде и уведомява Патентното ведомство.

След което изданията на Пеевски излизат с изявления по тематиката. " Мракобесна офанзива на прокуратурата против " Телеграф " и " Държавното обвиняване желае да запуши устата на свободното слово " бяха част от заглавията. Един от текстовете приключва по този начин: " Явно откакто е превзело съда, задкулисието се пробва да овладее прокуратурата. Ако прокуратурата падне в плен на олигарсите, резултатът ще е единствено един – мракобесна тирания. "

Още в деня на изявленията - петък, преписката е изискана в незабавен порядък от Софийската градска прокуратура. На идващия ден " Телеграф " излиза с бяла страница, а още в първия работен ден основните редактори на изданията на Пеевски са признати от Цацаров и останалите началници. От обява в " Монитор " излиза наяве, че Цацаров е заречен решение на проблема до края на седмицата. Градският прокурор Емилия Русинова е докладвала пред скъпите посетители, че от Патентното ведомство също са алармирали СГП, като са споделили, че няма да изпълнят постановлението, тъй като то не отговаряло на законовите условия.

От изявленията в медиите на Пеевски от вторник излиза наяве, че постановлението на прокурор Тодоров е анулирано, а преписката върната за ново разглеждане.

Не, че е нещо ново

Това, че прокуратурата е напълно под контрола на Делян Пеевски не е нещо ново. Напротив - видя се още от първите дни от встъпването в служба на Сотир Цацаров през 2013 година

Примерите са доста - от " изтриването " на Пеевски от делото КТБ до измисления атентат против него, при който с прокурорско разпореждане за 72 часа бяха арестувани трима индивида.

Сделката е ясна - медиите на Пеевски освен са обгрижвали ръководителя на държавното обвиняване, само че постоянно са работили като бухалки против тези, които имат куража да го подлагат на критика.

Същевременно основният прокурор неведнъж е делял медиите на положителни (които го хвалят) и неприятни (които слагат въпроси за работата на институцията, която ръководи), само че освен това - под негово управление прокуратурата иницира следствия против малцината самостоятелни издатели.

Мандатът му стартира със незабавното приканване на репортера от Mediapool (сега от " Свободна Европа " ) Борис Митов, с цел да бъде той притискан да издаде източниците на информация на документи, уличаващи Цацаров (в битието му на ръководител на Окръжен съд-Пловдив) в нелегално разрешаване на подслушване и следене. Въпросната инспекция, по думите на някогашния градски прокурор на София Николай Кокинов (от диалога му с Бойко Борисов в Банкя), е иницирана точно от Цацров.

Мандатът на Цацаров приключва със скандалната инспекция против издателя на " Биволъ " Асен Йорданов и основния редактор Атанас Чобанов, иницирана по неизвестен сигнал и следена от най-високо държавно равнище - Върховна касационна прокуратура.

Сотир Цацаров в никакъв случай не е реагирал, още по-малко с подобен размах, на десетките сигнали за посягане над свободата на словото, както направи в гражданско-правния случай с марката на " Телеграф ".

Или в случай че би трябвало да перифризираме думите на Иван Татарчев - над основния прокурор е единствено... Делян Пеевски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР