Как проруска партия, спечелвайки вота в Словакия, ще се отрази на войната в Украйна?

...
Лево-популистката партия на бившия премиер Роберт Фицо спечели парламентарните избори
Коментари Харесай

Лево-популистката партия на бившия премиер Роберт Фицо спечели парламентарните избори в Словакия, провеждайки кампания с две ясни послания: не повече военна подкрепа за Украйна и без повече санкции срещу Русия.

Партията Smer-SD на Фицо събра почти 23 процента от гласовете, спечелвайки одобрението на президента в неделя да започне преговори за смяна на технократско правителство, което подкрепяше Киев срещу инвазията на Русия.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Проруската партия печели парламентарните избори в СловакияУнгария, Полша и Словакия ще продължат собствените си забрани върху украинските зърнаСловакия се заклева във временно правителство на технократи след кризата< /h3>Повече от демокрацията е заложено на карта в проучванията в Словакия и Полшакрай на списъка

Партиите, които вероятно ще се присъединят към новата коалиция, са лявата партия Hlas (Глас) – която спечели 14,7 процента от гласовете – и ултранационалистическата Словашка национална партия, ясно проруска група, която получи 5,6 процента.< /p>

Либерална, прозападно настроена новодошла партия, Прогресивната словашка партия беше втора с далеч с 18 процента от гласовете. Нейният лидер Михал Симечка, който е заместник-председател на Европейския парламент, каза, че неговата партия уважава резултата.

„Но това са лоши новини за Словакия“, каза той. „И би било още по-лошо, ако Робърт Фико успее да създаде правителство.“

Няма повече помощ за Украйна?

Словакия е член на военния съюз на НАТО, който подкрепя Украйна срещу руския президент Владимир Путин, но много от нейните хора симпатизират на линията на Москва, че Западът иска да я унищожи.

59-годишният Фицо каза, че Словакия има по-големи проблеми от въпроса с Украйна, включително цените на енергията и разходите за живот, но неговата партия ще направи всичко възможно, за да започне мирни преговори. По време на кампанията си Фицо обеща да спре да подкрепя съседна Украйна във войната й срещу Русия.

„Ние не променяме това, че сме готови да помогнем на Украйна по хуманитарен начин“, каза Фицо, когото анализатори смятат за вдъхновен от националистическия премиер на Унгария Виктор Орбан, който често влизаше в конфликт с ЕС.

„Ние сме готови да помогнем за възстановяването на държавата, но знаете нашето мнение относно въоръжаването на Украйна“, добави той на пресконференция.

В миналото Фицо се противопоставяше на кандидатурата на Украйна да се присъедини към НАТО, заявявайки, че това ще „означава началото на Трета световна война“.

„Войната в Украйна не започна преди година, тя започна през 2014 г., когато украинските нацисти и фашисти започнаха да убиват руски граждани в Донбас и Луганск“, каза той през август.

„Трябва да кажем на целия свят: Свободата идва от Изтока, войната винаги идва от Запада.“

Досега Словакия – държава с 5,5 милиона души, създадена през 1993 г. след разпадането на Чехословакия – беше твърд поддръжник на Украйна.

От началото на войната през февруари миналата година Братислава отвори границите си за бягащите бежанци и беше ключов логистичен център в усилията на НАТО да транспортира военна подкрепа към Украйна.

Словакия – класирана сред петте най-големи европейски донори на Киев по отношение на своя брутен вътрешен продукт – дари повече от половината от изтребителите си МиГ и десетки превозни средства за пехотата. Това беше първата страна от ЕС, която подкрепи Киев със зенитно-ракетна система С-300.

„Тази [военна подкрепа] приключва с резултата от изборите“, каза Войчех Пшибилски, политически анализатор и ръководител на мозъчния тръст Visegrad Insight.

„И ще има въпроси от Украйна и нейните западни съюзници за това колко разузнавателна информация може да бъде споделена със Словакия без риск от изтичане на информация и от застрашаване на транспортните маршрути“, каза Пржибилски.

Такава промяна в политиката на Словакия, добави Пржибилски, ще има политическо въздействие, като наруши досегашния обединен фронт между европейските страни в подкрепа на Киев.


Орбанизация на Словакия?

Критиците на Фицо се притесняват, че връщането му на власт може да накара Словакия да изостави курса си и по други начини, най-вече по линията на унгарския Орбан, който също се отличава с Украйна и често спори с ЕС за войната.

Орбан поздрави Фико в неделя с публикация в платформата за социални медии X, в която се казваше: „Познайте кой се върна!“

„Винаги е добре да работиш заедно с патриот“, добави той.

Унгария също така – уникално сред страните от ЕС – поддържа близки отношения с Москва и се противопоставя на доставката на оръжие на Украйна или предоставянето й на икономическа помощ.

Фико, който водеше категорична кампания срещу имиграцията в навечерието на изборите в събота и критикуваше служебното правителство, че не прави повече, каза, че подновяването на граничния контрол с Унгария ще представлява основен приоритет.

„Едно от първите решения на правителството трябва да бъде заповед за подновяване на граничния контрол с Унгария“, каза Фицо на пресконференция. „Няма да е красива картина“, каза той, добавяйки сила ще е необходима на 655-километровата (407 мили) граница.

Пшибилски каза, че Фико вероятно ще прокара антиимиграционни политики, за да се хареса на работническата класа, която възприема мигрантите като конкуренция на работната сила.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР