Лецитинът е сложно органично съединение. То се отнася към групата

...
Лецитинът е сложно органично съединение. То се отнася към групата
Коментари Харесай

Лецитин

Лецитинът е комплицирано органично съединяване. То се отнася към групата на фосфолипидите (фосфатидите), които по химичната си конструкция са комплицирани естери на глицерина с мастните киселини. Включвт фосфорна киселина и азотосъдържащо вещество.

Главни съставки на лецитина са холинът (витамин В4) и инозитолът (витамин В8). Холинът и инозитолът изгарят мазнините и предотвратяват мастната недъгавост на черния дроб.

Функции на лецитин

Всъщност лецитинът е естествена съставна част на всички кафези в организма. Той е източник на есенциални мастни киселини, колин и инозит, и есенциална съставка на мозъчната и нервната тъкан. Намерен е в защитната преграда по вътрешността на стомаха.

Лецитинът е субстанция с чисто растителен генезис, получен е от соя и одобряван като хранителна добавка, способства за вярното протичане на редица процеси в организма.

Самите лецитини съставляват фосфолипиди, подлежащи на метаболизъм, което значи, че би трябвало да се обновяват или посредством синтез в самия организъм, или посредством приемането им под формата на хранителна добавка. В човешкия организъм те са 1% от общото телесно тегло. В по-големи концентрации се намират в мозъка и в гръбначния мозък.

Лецитинът като емулгатор подкрепя абсорбцията и храносмилането на мастите, превозването на мастноразтворимите витамини. Пази и подкрепя работата на черния дроб. Лецитинът спомага емулгацията на жлъчния сок, работи като разтворител на холестерола, улеснява превозването му през кръвоносните съдове, а паралелно с това усъвършенства тяхната проходимост и протока на кръв. В композиция с витамин Е лецитинът е лекарство срещу остаряване.

Соевият лецитин съставлява естествено вещество с основни съставки са колин и инозитол. Колинът играе основна роля в построяването на структурата на биологическите обвивки (мембрани) и е с витамините. Инозитолът си набираме в по-голямо или по-малко количество от храните с растителен генезис. В огромни количества се съдържа в соята, а в огромни количества инозитол се отсрочват в човешкия мозък.

Функцията на колина и инозитола е да бъдат катализатори и да вземат участие в разграждането на мазнините. Лецитинът укрепва работата на сърдечния мускул. На процедура съвсем всеки човек изпитва увеличена потребност от лецитин поради метода си на хранене, който в множеството случаи е богат на мазнини.

Лецитинът е добре известно сполучливо средство за унищожаване или понижаване на болката в ставите. За хората, които страдат от такива проблеми, лецитинът е наложителна хранителна добавка. Той ще отстрани мощната болежка и ще ги накара да усетят насладата от придвижването. В тази връзка лецитинът е и потребен за хората, които са чувствителни на измененията във времето.

За интензивно спортуващите лецитинът е добре позната добавка. Освен, че освобождава от неприятното чувство и болежка в ставите, той оказва помощ за постигането на по-добри спортни резултати.

Лецитинът е доста потребен и за косата, тъй като придава здрав цвят на косъма и понижава косопада. Добро средство е срещу появяването на екземи. Допълнително той усилва концентрацията и способността за запомняне, както и работи успокоително върху нервната система.

 Добавки

Състав на лецитин

В добавките, съдържащи обработен лецитин се съдържа натуралният фосфолипид фосфатидил холин, както и в по-малки количества фосфолипидите: фосфатидил етаноламин, фосфатидил инозитоли и фосфатидна киселина (фосфатидат).

Лецитин се предлага на капсули по 1200 мг, а цената е към 15 лева Приема се и под формата на гранули. Лецитинът подкрепя усвояването на витамините А, D, Е, К, покачва съпротивителните сили на организма, подтиква образуването на еритроцити и хемоглобин.

Начин на приложимост на лецитин

Приема се по 1 с.л. гранули, смесена с кисело или прясно мляко, или сок, 2 пъти дневно. При подрастващи - по 1 ч.л. дневно, по време или след ястие. Гранулатът може да се погълне и в изсъхнало положение, а по-късно устата да се изплакнат с малко течност. При прекалено високи физически и душевен натоварвания, или след прекарана болест количествата могат да се усилят двойно. За деца количествата нормално се понижат на половина.

Всъщност дневната доза фосфатидил холин се дефинира съгласно % на наличието на дейното вещество в даден артикул. Най-добре е да следвате предписанията на опаковката, защото % на фосфатидил холин може да варира от 10 до 35% в лецитин.

Ползи от лецитин

Лецитинът е доста потребен при анемия и в интервала след боледуване. Лецитинът е вещество, което подкрепя превозването, преобразуването и разграждането на мазнините в черния дроб. Поддържа равнищата на холестерола в жлъчния мехур в разтворима форма, като по този метод защищава от формиране на жлъчни камъни.

Хранителните добавки с лецитин играят основна роля в предаването на нервните импулси, а и имат удобен резултат върху кожата, спомага за възстановяване функционалността на сърдечния мускул и понижаване риска от атеросклероза.

Лецитинът спомага за поддържане на оптимални равнища на холестерола и мазнините в организма, способства за предотвратяване на черния дроб от струпване на мазнини в него, способства за възстановяване на мозъчните функционалности: памет, централизация.

Лецитинът е доста значим за усвояването на мастноразтворимите витамини и е значим като хранителна добавка за по-възрастните хора. Прилага се при болести на вените, при разширени вени, при остеопороза, като задейства фосфора в организма, който е в състава на костите. Използва се при рехабилитиране на чернодробните кафези на алкохолици, за детоксикация на черния дроб.

Лецитинът заздравява обвивката на нервните кафези, форсира метаболизма на мазнините (тяхното изгаряне), а има и противостресово деяние. Лецитинът оказва удобно въздействие при Постановление на Министерски съвет, а също така защищава гърдите и лигавицата на матката.

Лецитинът “прочиства ” стените на кръвоносните съдове и укрепва сърдечния мускул, по тази причина при проблеми, свързани със сърцето, може да приемате такава добавка.

Твърди се, че лецитинът въздействие позитивно на половата интензивност, като възстановява функционалността на половите жлези. Лецитинът прави косата красива и понижава косопада, усъвършенства паметта, а заради седативното му деяние е асистент при раздразнителност и меланхолия.

Предозиране с лецитин

При естествени дози (указаните от производителя на опаковките) няма потвърдени странични резултати. При доза над 30 г за денонощие са вероятни стомашно-чревни проблеми, виене на свят, гадене, повръщане, разстройство.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР