Летище Бургас празнува днес своята 95-годишнина, научи Moreto.ner Точно на

...
Летище Бургас празнува днес своята 95-годишнина, научи Moreto.ner Точно на
Коментари Харесай

Летище Бургас чества 95 години от своето основаване

Летище Бургас чества през днешния ден своята 95-годишнина, научи Moreto.ner

Точно на 27 юни 1927 година стартира построяването на аеропорта от тогавашната френска компания „ СИДНА “, чийто директен правоприемник е сегашната AIR France, като през 1941 година е дефинитивно преотстъпено на българската страна.

Летище Бургас е знаково за българската авиация. На 29 юни 1947 година е обещано началото на линията София – Бургас, осъществена за първи път от българския пътнически аероплан Junkers Ju 52/3m, като тя се явява първата линия на българските въздушни линии на тогавашната Дирекция „ Въздушни известия “.

Летище Бургас е неповторимо и с различен любопитен факт. То може да се похвали с най-големия брой слънчеви дни в цяла Европа, което му печели прозвището „ Най-слънчевото летище на Черноморието “. То разполага с четвъртата по дължина писта на Балканите (3200 m) като летището е значим транспортен хъб в Югоизточна Европа с множеството си пътнически и карго полети.

На 10 ноември 2006 година Летище Бургас, дружно с Летище Варна, бива отдадено на 35-годишна концесия на германо-българското сдружение „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД, като концесията включва вложения на обща стойност 403 млн. евро, които и към днешна дата вървят по проект, включително с ограничения, ориентирани в региона ESG (екологични, обществени и управленски) решения.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР