Русия разполага със значителни количества западни активи и собственост на

...
Русия разполага със значителни количества западни активи и собственост на
Коментари Харесай

Захарова: В Русия има значителни количества западни активи, които могат да бъдат конфискувани

Русия разполага със " обилни количества " западни активи и благосъстоятелност на своя територия, които могат да бъдат иззети като ответна мярка от страна на Москва, в случай че Западът реши да посегне към съветските активи, сподели в сряда представителят на външното министерство Мария Захарова, представена от " Ройтерс ".

Лидерите на Групата на седемте (G7) се споразумяха на среща на върха в Италия предходната седмица да употребяват лихви от съветски активи, замразени на Запад, с цел да дават заем от 50 милиарда $ на Украйна.

Русия твърди, че действието е нелегално и рискува да подкопае доверието в световната финансова система.

" Нашата страна разполага със обилни количества западни средства и благосъстоятелност, които са под съветска юрисдикция; всичко това може да бъде обект на съветска ответна политика и ответни дейности ", сподели Захарова пред кореспонденти.

" Разбира се, никой няма да ви разкрие естеството на тези ответни дейности. Но арсеналът от политически и стопански контрамерки е необятен. "

Икономисти, адвокати и специалисти споделят, че едно от най- евентуалните дейности на Русия би било да конфискува финансови активи и скъпи бумаги на задгранични вложители, които понастоящем се съхраняват в специфични сметки от вид C, достъпът до които е блокиран от началото на войната, в случай че Москва не даде позволение отвод от права.

Около 260 милиарда евро съветски активи, като да вземем за пример запасите на централната банка, бяха замразени заради глобите, наложени поради войната на Москва в Украйна. Около 190 милиарда евро от активите се държат в Euroclear, основан в Белгия централен депозитар на скъпи бумаги.

Представители на Европейския съюз споделиха на Ройтерс предходната седмица, че блокът може да даде към половината от заема от 50 милиарда $ на Украйна. Италианският министър председател Джорджия Мелони, хазаин на срещата на върха на Г-7, обаче по-късно сподели, че парите ще дойдат от Съединените щати, Канада, Англия и евентуално Япония и че страните от Европейски Съюз към този момент няма да вземат участие директно.

Захарова сподели, че Русия е получила " директни сигнали " от някои страни от Г-7, че няма да вземат участие в сходни дейности, " тъй като схващат, че цената ще бъде извънредно мъчителна ". Тя не назова страните, нито даде спомагателни детайлности в поддръжка на това изказване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР