Летата у нас са все по-горещи. Какво да очакваме за

...
Летата у нас са все по-горещи. Какво да очакваме за
Коментари Харесай

Минало ли са класическите зими с по 2-3 студени месеца и много сняг?

Летата у нас са все по-горещи. Какво да чакаме за зимните сезони в нашата страна и по какъв начин се е трансформирал този сезон през последния век.
Тук новините за феновете на белия сезон са смесени. Такъв разбор вършат от Dir.bg.

Първо-лошата.
Зимите у нас, въпреки за някои месеци и места - с по-малко, въпреки всичко са се затоплили.
За другите месеци - с няколко десети до градус.
Най-малко се е затоплил Януари за интервала от 1981 до 2010 по отношение на 1961 до 1990 примерно в Кърджали и Сандански - с 3-4 десети, а най-вече по планинските върхове и в по-студените региони, включително Северна България.

За месеците декември и февруари смяната е още по-интересна: тук-там тя е алегорична, а тук-там на практика няма смяна.
Тук, обаче би трябвало да създадем значима спогодба:

В съпоставяне с по-стар исторически интервал, за който не на всички места има задоволително данни, за местата, където те са налични, първият и финален зимен месец са се затоплили осезаемо, като това важи за февруари в по-голяма степен.

Т.е може да се заключи, с някои ангажименти, че декември и февруари са се затоплили до втората половина на 20 век, след което за известно време смяната за тези месеци у нас е напълно дребна, а тук-там съвсем липсва.
В момента януари е под прицела на стоплянето, само че както видяхме последната зима, " зимният боец " към момента има сили да се съпротивлява, освен това свирепо.

Добрата вест за зимните почитатели е, че студени зими у нас най-малко в малко и средносрочен интервал ще има.

Разбира се, класическите зими с по 2-3 студени месеца и доста сняг, са в случай че не окончателно в предишното, много редки.
Защо е по този начин?
Поради физически и географски аргументи.
Арктика се е затоплила тук-там и с до 3, 4, 5 градуса в някои месеци.
Но, първо: Арктика по този начин или другояче е задоволително студена, с цел да може при избран вид циркулация да " изпрати " на юг и в частност към Балканите студени въздушни маси, които за тези региони са с температури под нормалните.

Това се случи този януари, случи се през февруари 2012 и неизбежно ще се случва с друга повторяемост и в последващи години.

Друг значим миг е, че северните територии на Сибир през зимата са с негативен радиационен баланс.
Това значи, от октомври до март там постоянно изстива повече, в сравнение с Слънцето съумява да стопли и единственият източник на топлота в тези региони е адвекцията, т.е " вносът " на по-топъл въздух.
Тук още веднъж опираме до вид циркулация: Ясно е, че, когато там нахлува топъл въздух, студеният или част от него би трябвало да отиде някъде.

Понякога, при избран вид барични полета, това " някъде " е тъкмо Европа. Не постоянно и наложително, само че се случва постоянно, всяка зима, с друг интензитет и повторяемост.
Все отново, в последните 6-7 години получихме и един червен " байрак ":
Никога през последните 100 години не сме имали поредност от 4 меки зими: След рекордно студения февруари 2012, зимите на 2012/13 до 2015/16, 4 на брой, бяха меки в множеството региони на страната, а последната от поредицата приближи исторически меката 2006/2007.
Петата зима, обаче, последната 2016/2017 още веднъж беше рекордно студена най-малко за 15-годишен интервал и добре илюстрира тезата, че в случай че някой е отписал зимите у нас, е прибързал.

Извод:
Летата у нас са по-топли от тези преди 50 години и, което е по-важно, не престават да се затоплят. Поднормени лета нямаме към този момент над 20 години, а след 2004 имаме единствено две естествени, всичко друго е над норма.
Грубо и опростено казано, през лятото у нас просто няма от кое място да пристигна задоволително мраз за задоволително дълъг интервал.

При зимата всичко зависи от вида преобладаваща циркулация.
Огромните заснежени пространства към Северен Урал и Сибир, даже при затоплена Арктика са и още дълго ще бъдат източник на евентуални студени въздушни маси за страната ни. Така че сурови зими, въпреки не такива, като описаните от класиците през 18 век, у нас ще има.
Нещо повече, по-топлата Арктика в някои години ще обезпечава " странна " циркулация, както 2012 и 2017 и суровите зими ще бъдат налице.
С друго съответствие по отношение на меки и естествени, според от " циркулационния шанс " на географския ни район.

Така че, не бързайте да изхвърляте ските.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР