Лещата е традиционно ястие за българската кухня. Яхния от това

...
Лещата е традиционно ястие за българската кухня. Яхния от това
Коментари Харесай

Как да сготвим вкусна леща?

Лещата е обичайно ядене за българската кухня. Яхния от това вариво постоянно участва на всяка софра. Тя е обичано ядене и на дребни, и на огромни, също така е извънредно хранителна и доста потребна. Богата е на растителни протеини, на голямо количество магнезий и фолиева киселина. Тя е и отличен източник на фибри. Именно това я прави идеалната храна.

За да бъде вкусна обаче, готвенето на лещата има тънкости. На първо място е значимо да знаете сорта, който е подобаващ. На пазара има доста типове леща – алена, зелена, черна, кафява.

Червената да вземем за пример се вари извънредно бързо и е доста известна в мароканската кухня. У нас най-вече се употребява като добавка към салати или под формата на крем чорба. Черната леща е известна в Русия. Зелената – във Франция. У нас най-популярна е класическата кафява леща.

Именно тя е подобаваща за приготвянето на яхния от леща, която всички познаваме и обичаме. За една тенджера, която ще е задоволителна за 4-ма души, са ви нужни към 400-500 грама измита и почистена леща. Това става под студена вода, като е добре да я накиснете за малко – по този метод на повърхността ще излязат вероятни замърсители.

Необходими са още и моркови, лук, черен пипер, чушка, чесън, червен пипер и домати, олио. Задължителната фалшификация за лещата – чубрица!

 вкусна леща

Първо се вари лещата. За предпочитане е това да се случва на слаб или междинен огън, като за кафявата леща са нужни към 30 минути за варене. Още със самата леща прибавете чесън, лук, морковите, чушките.

Едва откакто лещата и останалите съставки са сварени, прибавете доматеното пюре и подправките. Оставете лещата да къкри на слаб огън за към 10-15 минути. Доматите ще създадат ястието ви по-гъсто. Ако все пак то стане по-рядко от предстоящото, можете да го сгъстите с лъжица брашно.

Не бива да пропускате основните съставки за готвенето на лещата, а точно - чесънът и чубрицата. Не бива да забравяте, че ястието се подготвя на слаб огън. Така всички съставки ще пусне своя усет. Смесени дружно - ще създадат лещата ви неповторима!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР