Лещата е една от най-разпространените храни. Тя има множество ползи

...
Лещата е една от най-разпространените храни. Тя има множество ползи
Коментари Харесай

Ползи и свойства на лещата

Лещата е една от най-разпространените храни. Тя има голям брой изгоди за организма ви. Представлява дребни зрънца, които порастват в шушулки.

Различаваме няколко типа - алена, кафява, черна и зелена леща. Съдържа огромни количества протеини и фибри, заради което има голям брой изгоди за човешкия организъм.

100 г леща съдържа: 116 калории, 9 г протеини, 0.4 г мазнини, 10 г въглехидрати, 8 г фибри, 2 г захар.

В лещата има и следните хранителни субстанции: фолиева киселина, желязо, манган, фосфор, калий, витамин В6 и доста др.

Намален риск от сърдечни заболявания

Диета, основана на повече растителни храни, потвърдено защищава от развиването на голям брой заболявания, в това число и такива на сърцето. Лещата е извънредно богата на фибри, фолиева киселина и калий, които са съществени хранителни субстанции за положителното здраве на сърцето.

Високата консумация на фибри е потребна за поддържане на верните функционалности на сърдечно-съдовата система. В допълнение, лещата вкарва в организма ви някои съществени витамини и минерали, а също по този начин и протеини. Това я прави превъзходен сурогат на месото.

Ползи при бременност

 леща

Поради високото наличие на фолиева киселина, лещата е изключително потребна за бременни дами. Фолиевата киселина понижава риска от разнообразни болести при ембриона, като да вземем за пример недостатъци на невралната тръба, т.е. аномалии на гръбначния и/или основния мозък. Играе и значима роля за понижаване на риска от гестационен диабет. По време на бременност дамите нормално одобряват фолиева киселина, само че не пречи и да употребяват и леща като по-натурален банкет на това вещество.

Ракови болести

Освен гореизброените субстанции, лещата съдържа и селен, а селенът може да има благотворно въздействие за понижаване растежа и разпространението на раковите кафези. В същото време той ускорява имунната система на хората и оказва помощ за битката с разнообразни инфекции. Резултатите при раково заболели към момента не са задоволително задълбочено проучени, само че бъдещи проучвания предстоят.

Умора

Лещата съдържа желязо, което е съществена съставна част при битка с хроничната отмалялост. Много постоянно, в случай че стартираме да изпитваме необяснима отмалялост, това значи, че равнищата на желязо в организма ни са ниски. Лещата би ни помогнала да си набираме желязо.

Подобрено храносмилане

И още веднъж се връщаме към изгодите от фибрите за тялото ни. Приемът на фибри спомага за положителното храносмилане и работа на червата. Лещата, богата на фибри, спомага за вярното действие на цялата ни храносмилателна система. Също по този начин лещата е потребна, когато сме на диета. Фибрите набират задоволително хранителни субстанции на организма и се усещаме заситени доста по-бързо.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР