Лекарите са изморени. Има много работа и ние не можем

...
Лекарите са изморени. Има много работа и ние не можем
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Личните лекари издишат

Лекарите са изморени. Има доста работа и ние не можем повече да дишаме поради големите опашки от хора пред кабинетите ни. Правим всичко допустимо интервалът на разтърсване да е оптимално къс. У нас имаме един от най-хубавите достъпи до здравна помощ. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия зам.-шефът на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов.
Дали има добър достъп до здравна грижа у нас обаче е противоречиво, изключително на фона на последните кавги в бранш “Здравеопазване”. Припомняме случая с умрялата във Враца жена, която 40 минути чака на регистратурата в Спешното поделение и разкарваната сред 4 лечебни заведения стара жена в София, която умря след 2 седмици в кома.
Брънзалов обаче изясни протичащото се с COVID-19 и трансформираните отделения поради потребността да се дава О2 на заболели. Лекарят означи, че доста от хронично болните хора са се влошили точно заради повода, че не посещават лекарите си.
Той се възмути, че персоналните лекари са натоварени с спомагателни административни функционалности. Обясни още, че електронен обзор на пациенти няма. Става дума за електронна регистрация на пациенти, допълват от frognews.bg.
Коментарът му идва след вчерашното известие на “Информационно обслужване”, съгласно което всички общопрактикуващи лекари (ОПЛ) и експерти в извънболничната здравна помощ към този момент могат да записват електронни прегледи и да издават амбулаторни листи в електронен формат. Нововъведението е част от новия модул " Е-Преглед " на Националната здравноинформационна система (НЗИС), който дава опция за цялостно електронно документиране и предпазване на всички осъществени медицински прегледи.

Брънзалов разясни, че всеки, който има електронен автограф, ще има достъп до електронната регистрация. Електронните предписания са към този момент факт, като тяхното издаване става след обзор в кабинет на доктор. Нека пациентите не звънят на лекарите по телефона да им се издава електронна рецепта, без лекарят да си е видял пациенти, прикани Брънзалов.

“Написването на електронната рецепта се издава след обзор от доктор. Това би трябвало да се знае “, акцентира той и прикани за смяна в наредбата, с цел да се реализира дигитализацията в опазването на здравето.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР