Лекари в Германия започнаха да получават писмени Уведомления за съдебна

...
Лекари в Германия започнаха да получават писмени Уведомления за съдебна
Коментари Харесай

Носят ли съдебна отговорност лекарите, които ваксинират?

Лекари в Германия започнаха да получават писмени " Уведомления за правосъдна отговорност ". В тях се твърди, че медиците могат да дават отговор по правосъден ред за нанесени вреди от имунизациите. Какво се крие зад тази акция?

От няколко месеца към този момент лекари, които имунизират против Ковид, са обект на офанзиви от страна на разнообразни хора, отричащи пандемията, както и от антиваксъри. Освен закани, ругатни и доноси към този момент се употребява и различен прийом: на лекарите се разпращат „ експертни оценки “, в които се оповестява, че медиците носели правосъдна отговорност за вероятно нанесени вреди от имунизацията.

Организацията „ Медици и учени за здраве, независимост и народна власт “ (MWGFD) също е изготвила писмо, което разпраща на лекари и ръководители на здравни служби, учебни заведения и общини в Германия. Документът, който не е подписан персонално, е озаглавен „ Уведомление за персонална правосъдна отговорност “.

Юридически нонсенс, а наличието е повече от подозрително

Дори самото заглавие „ Уведомление за отговорност “ звучи неуместно, тъй като единствено избрани държавни служби и здравни каси имат право да издават сходни уведомления, освен това единствено за дължими данъчни или обществени заплащания. Във въпросния пасквил четем по-нататък и следното: „ С сегашното писмо Ви подсещаме, че носите персонална отговорност за вреди, в случай че поставяте на Вашите пациенти някоя от генно основаните ваксини против Ковид-19 “.

Източник на информацията не е посочен, което не изненадва, като се има поради това, че правосъдната отговорност е строго регламентирана законодателно: във втората корекция на Закона за отбраната от инфекции се споделя ясно, че при всички здравословни вреди, породени от имунизиране против ковид, може да се предявява иск за обезщетение. Мярката е общовалидна за цяла Германия. В подобен случай страната е длъжна да заплати лекуването на засегнатия, а също по този начин и пенсия, в случай че това се окаже належащо.

Докъде се простира отговорността на лекаря?

Това обаче не значи, че лекарите не носят никаква отговорност: в случай че да вземем за пример сгрешат дозата от имунизацията, объркат я с друга, или не преценяват вярно рисковете, свързани с предишни болести, те носят отговорност за това – както прочее и при всяко друго лекуване.

Германският лекарски съюз поучава по този мотив членовете си да се придържат към рекомендациите на Постоянната комисия по имунизациите (STIKO), които служат за стандарт в сектора. Друга рекомендация към лекарското съсловие е да осведомят най-подробно пациентите преди имунизация за вероятните опасности и странични резултати, както и по опция да желаят документално единодушие от пациента, че желае да се имунизира.

Съмнителни проучвания, анонимни източници

В писмото на MWGFD се твърди още, че имунизациите са ненужни, неефикасни и даже рискови. Като мотив се показват главно непотвърдени проучвания или анонимни източници. Въпросната организация и преди e била уличавана в разпространяване на подправени информации – последното „ научно проучване “, финансирано от въпросния съюз, беше оттеглено от профилирано списание поради „ солидни методически и съдържателни неточности “.

Няколко месеца след основаването на съюза му беше лишен статутът на организация с идеална цел, поради това, че не преследва задачите, записани в устава му, а напълно политически. Това решение в това време беше доказано и от Федералния финансов съд в Мюнхен, който е най-висшата правосъдна инстанция по данъчните и митническите разногласия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР