Свалянето на дронове не е достатъчно, за да спре проблема с кристалния метамфетамин в Йордания

...
Леглата са пълни в Националния център за рехабилитация на зависими
Коментари Харесай

Леглата са пълни в Националния център за рехабилитация на зависими (NCRA), един от само двата обществени заведения за рехабилитация на пристрастяване в Йордания.

Насред оживения център, 34-годишният Ахмад* си поема дъх в градината на заведението. Младежът е на осмия ден от лечението си от пристрастяване към кристалния метамфетамин.

Случаите на злоупотреба с кристален метамфетамин нарастват в цяла Йордания – според лекари и учени наркотикът е още по-пристрастяващ и опасен от сега широко достъпния и също силно пристрастяващ амфетамин каптагон.

„На кристал [мет] почувствах, че съм различен човек“, каза той пред Ал Джазира, поглеждайки надолу към татуираните ръкави, които обгръщат ръцете му, имената на братята му, изписани около всеки бицепс. „Обичам братята и сестрите си толкова много. Братята ми са най-близките ми“, каза той, „Но с кристал [мет] започнах да ставам параноичен около тях и започвах битки. Ударих един от тях.“

Мощният стимулант може сериозно да повлияе на структурата и функцията на мозъка, като често радикално променя поведението и емоциите. Тежките потребители често са по-лесно параноични, агресивни и агресивни.

„Загубих работата си, дома си и доверието на семейството си в мен“, каза Ахмад.

Рейд Бадер, ръководителят на рехабилитационното заведение, изчислява, че около трима пациенти биват приемани дневно в заведението за злоупотреба с метамфетамин, често в комбинация с други наркотици, по-специално каптагон, кокаин и хашиш. И още стотици пристигат в заведението всеки месец, които имат положителен тест за метамфетамин, но избират да не останат, каза Бадер пред Al Jazeera, добавяйки, че само през юли е имало 400 положителни теста за наркотици.

„Опитваме се да повишим осведомеността, но броят [на употребяващите наркотици] продължава да нараства“, каза Бадер.

Други лекари също потвърдиха пред Ал Джазира нарастването на злоупотребата с метамфетамин сред техните пациенти. Тамер ал-Масри, лекар, който осигурява домашно лечение на тези, които се борят със зависимостта, каза, че над половината от настоящите му пациенти злоупотребяват с кристален метамфетамин, в сравнение с едва 15 до 20 процента преди 2021 г.

Наркотикът се е разпространил като горски пожар в Ирак – опасно предупреждение за Йордания, която подобно на своя съсед също страда от необуздана безработица, която създава идеален климат за процъфтяване на злоупотребата с наркотици.

„Кристалът [мет] става по-популярен от каптагона“, каза Ахмад. „Всеки започна да приема кристал [мет].“

„Нарко-дронове“

Дронове, натоварени с наркотици и оръжия, сега проникват в границите на Йордания с рекордно темпо. Властите са прехванали девет „нарко-дрона“, пресичащи от Сирия тази година, конфискувайки килограми кристален мет и каптагон при последните арести.

Но за разлика от каптагона, преминаващ масово през Йордания към арабските страни от Персийския залив, по-голямата част от кристалния мет, влизащ в Йордания, е предназначен за местна консумация, каза Катрина Саммур, йордански анализатор, който следи търговията с наркотици от Сирия, пред Al Jazeera.

С навлизането на метамфетамин в Йордания цената спадна значително. През 2018 г., когато кристалният мет беше забелязан за първи път в страната, местни медии съобщиха, че един грам струва около 100 долара, като високата цена прави лекарството недостъпно за мнозина. Сега един грам се продава за едва 35 долара и до 56 долара, в зависимост от търсенето и предлагането, според оценките на Sammour.

Миналата година отделът за борба с наркотиците на Йордания (AND) конфискува 56,7 кг кристален метамфетамин, цитирайки 100-процентно увеличение на броя на конфискациите на наркотици в сравнение с 2021 г. Тази година, между февруари и юли, отделът вече конфискува почти 50 кг.

Бойци от сирийска опозиционна фракция, известна като Сирийската свободна армия (SFA), които патрулират сегменти от йорданско-сирийската граница в „зоната за деконфликт“ близо до базата на Съединените щати Ал-Танф, също казаха, че са конфискували първия си - всяко изземване на кристален метамфетамин този януари, според говорител, Абд ал-Разак Хидер.

Метамфетаминът идва предимно от центровете на производство в по-широкия регион, Иран и Афганистан, отбеляза Саммур. Но, добави тя, малки количества вероятно се произвеждат и във фабрики в южната част на Сирия, където високоефективните разпределителни центрове са в състояние да прокарат потока от наркотици под наблюдението на сирийските военни.

Нарастването на доставките на метамфетамин през северната граница на Йордания показва, че мрежите за контрабанда на каптагон „се стремят да диверсифицират операциите си и да увеличат маржовете си на печалба“, каза Каролайн Роуз, директор на проекта за каптагон в New Lines Institute, пред Al Jazeera .

„Котрабандистите се стремят да разширят пазарите за търсене на кристален метамфетамин в Йордания, Сирия и дестинационните пазари в Персийския залив“, добави Роуз.

Дроновете могат да носят само няколко грама кристален метамфетамин и пак да са печеливши, за разлика от каптагона, който е печеливш само ако се продава в огромни количества и така все още зависи предимно от наземния трафик, отбеляза Саммур.


„Бомба със закъснител“

Наркотиците, влизащи в Йордания, са „бомба със закъснител“, каза Самур. За районите, които вече са в хватката на бедността и престъпността, добавянето на повече лекарства към сместа означава, че на хоризонта може да се появи осакатяваща криза в общественото здраве.

В Източен Аман, район на столицата с по-ниски доходи, употребата на наркотици е широко разпространена и сега кристалният мет все повече се промъква в улиците.

„Всички приемат кристал [мет]. Това е лудост“, каза 25-годишният Халед*, който е израснал в квартал Джабал ал-Тадж в Източен Аман, район, известен с наркотиците и престъпността. „Наркотиците са нещо нормално тук“, каза той, твърдейки, че почти всеки мъж на възраст над 20 години употребява наркотици.

Калед каза, че е опитвал кристален мет само веднъж, но често е приемал каптагон и е бил пристрастен към „джокера“, синтетична форма на марихуана. Най-големият брат на Халед има шестнадесет обвинения за притежание и разпространение на наркотици и вече е бил в затвора пет или шест пъти, каза той. След като прекара три години в затвора, чичото на Халед също се върна към продажбата на наркотици отново в началото на годината – и този път той продава кристален мет и бизнесът му процъфтява, каза Халед.

За почасово заплащане и трудоемки работни места стимуланти като каптагон и кристален метамфетамин могат да помогнат на пренапрегнатите работници да повишат производителността и доходите – през Втората световна война метамфетамините помогнаха на някои пилоти да останат будни по време на дълги битки. „Трябва да покажете на шефа си, че сте трудолюбив“, каза Халед, който работи в хотелиерската индустрия. „Защото, ако не работите както шефът иска, всичко е свършено.“

Ахмад от рехабилитационния център е карал камиони и е управлявал тежки машини. В тези работни места той каза, че също „всичко е свързано с наркотици“. „Те ни стимулираха и ни дадоха енергия и жизненост“, добави той.

Но в крайна сметка „вредата беше по-голяма от ползата“, каза той. Ахмад се надява, след като напусне рехабилитационния център, да може да започне собствен бизнес и да си върне доверието на семейството. „Искам да се върна към красивия си живот“, завърши той.

* Някои имена са променени от съображения за поверителност

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР