Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България

...
Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България
Коментари Харесай

Виенският симфоничен оркестър озарява с класика Пловдив


Легендарният Виенски симфоничен оркестър идва за първи път в България през септември.



Официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта на емблематичния Античен спектакъл в Пловдив .

Интерпретации на международно равнище ще чуе публиката на 9 и 10 септември . Програмата включва Увертюрата „ Кориолан “ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи концерт за цигулка на Николо Паганини и Симфония № 9 „ Из новия свят “ от Антонин Дворжак. Историческите концерти са под диригентството на маестро Найден Тодоров – виенски ученик и шеф на Софийската филхармония. Солист е международно приетият тълковник и специалист на музиката на Паганини маестро Марио Хосен.

Основан през 1900 година през днешния ден Виенският симфоничен оркестър се подрежда измежду водещите сформира в света. В историята му са вписани министър председатели на впечатляваща поредност от творби, които през днешния ден са естествено „ закотвени “ в репертоара. Сред тях Деветата симфония на Антон Брукнер, „ Пелеас и Мелизанда “ на Арнолд Шьонберг и неговата новаторска „ Gurre-Lieder “, Концерт за пиано на Морис Равел, „ Русалката “ на Александър декор Цемлински и доста други.

Оркестърът написа музикална история със смели, авангардни стратегии, измежду които е именит " Watschenkonzert " от 31 март 1913 година, когато Арнолд Шьонберг дирижира свои лични творби и композиции на Цемлински, Веберн, Берг и Малер. На диригентския пулт на оркестъра са заставали и Густав Малер, Рихард Щраус и Антон декор Веберн. Сред солистите откриваме и имената на Клод Деюбси и Бела Барток, за които оркестърът е и вратата към международните подиуми.

Сред солистите и диригентите на оркестъра свети името на на Херберт декор Караян, който през 1928 година извършва във Виена, като солист Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров. Именно Херберт декор Караян – музикален шеф на оркестъра от 1948 до 1964 оформя недостижимия и до през днешния ден „ Виенски типичен тон “ на състава. В голямата поредност диригенти, работили със състава четем и имената на Вилхелм Фуртвенглер, Генадий Рождественски, Зубин Мета, Лорин Маазел, Клаудио Абадо, Карлос Клайбер, Серджиу Челибидаке, Владимир Федосеев. Главен диригент на оркестъра през днешния ден е Андрес Ороско-Естрада. Сред солистите, с които ще работят през сезон 200/23 са Готие Капюсон. Вилде Франг, Хилари Хан, Александър Канторов, Патриция Копачинская, Гил Шахам, Еманюел Чекнаворян и Викингур Олафсон.

Най-грандиозното музикално събитие на годината на 9 и 10 септември в Античния спектакъл на Пловдив ще потопи в класика града. Публиката ще е очевидец на историческата среща сред създатели от Виена и Пловдив - два града, с многовековни обичаи в културата!

Гостуването на Виенския симфоничен оркестър е проведено от Сдружение „ Тракия “ и се реализира с финансовата поддръжка на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година. Партньор на събитието е Австрийското посолство.


МАРИО ХОСЕН е австрийско-български солист и диригент, приет като водещ тълковник и откривател на музиката на Паганини. Едва на 8 години той дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена и Париж. Дипломира се с премия на австрийското министерство на културата за високи креативен достижения. Получава и австрийско поданство в полза на Република Австрия. Концертният му репертоар е голям, включва творби от епохата на Ренесанса до актуалната музика, рока и джаза. Особена известност му носят осъществяванията на концертите и двадесет и четирите капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен. Редактор и откривател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най-старите музикални издателства в света „ Musikverlag – Doblinger “ Виена. Записва за италианската звукозаписна компания „ Dynamic” Генуа, международни министър председатели на творби на Паганини. Солист е на едни от най-известните международни оркестри, сред които Лондонска Филхармония, Кралската филхармония, Симфоничен оркестър „ Чайковски “ на Московското радио, English Chamber Orchestra, Academy St. Martin in the Fields, Филхармония Брукнер – Линц и доста други Диригент на Виенският камерен оркестър и живописен началник на концертния цикъл „ Concert Spirituel “ във Виена. Гост професор и член на жури на интернационалните състезания във Франция, Мексико, Япония, Испания, измежду които е един от най влиятелните в света, състезанието “Фритц Крайслер” във Виена.



Проф. Хосен e почетен с премия „ София “ за музика и с премията на ФМ Класик Радио. От 2019 година проф. Хосен е артистичен шеф на Международния музикален фестивал „ Варненско лято “ (1926). Фестивалът е притежател на премията на публиката на Европейската фестивална асоциация за 2019/20 година. Той свири на цигулка “Гуаданини” от 1749 година, която му е предоставена от Австрийската национална банка. Артист на Thomastik Infeld, Vienna.


НАЙДЕН ТОДОРОВ освен осъществя сполучлива диригентска кариера в симфоничния и музикално-сценичния род, само че през целия си артистичен път се потвърждава с ярки хрумвания и интензивно професионално управление. Изявява се на сцените в Австрия, Германия, Италия, Испания, Португалия, Англия, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, Съединени американски щати. Участва и в интернационалните кросоувър планове. Учи оркестрово диригентство при Урош Лайовиц и Карл Йостeрайхер в Университета за музикално и театрално изкуство във Виена. През 1995 стартира работа като диригент на оркестрите във Враца и Видин, от 1996 е поканен от израелската фондация „ Ленард Бърнстейн “ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при Менди Родан. През 1997 основава в Пловдив фестивала „ Тракийско лято”. Година по-късно получава първия си непрекъснат интернационален ангажимент – в Хайфа, Израел, със Северноизраелския симфоничен оркестър, където е определен. Със Софийската филхармония го свързва дълъг и натоварен креативен път. Дебютира през 2001. Впоследствие е основен гост-диригент, а от началото на 2017 е определен за неин шеф.



През 2005 Найден Тодоров получава своята първа „ Кристална лира” за осъществяването със софийските филхармоници на Втора симфония от Густав Малер. За популяризирането на българската музика получава премията на Съюза на българските композитори „ Златно петолиние “, по-късно и премиите „ Златна книга “, Плакет на Президента на Република България и други Заедно със Софийската филхармония дебютира в залата на Юнеско в Париж и в залата на Болшой спектакъл – Москва. В началото на 2018 той дирижира Софийската филхармония и на концерта, откриващ Българското председателство на Европейския съвет в световноизвестната зала БОЗАР. През 2019 Disney провежда първото огромно концертно показване на „ Междузвездни войни “ („ Star Wars in a Concert “) в най-големите градове в Китай с присъединяване на Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров.



През същата година още веднъж със Софийската филхармония прави дебюта си в Златната зала на Музикферайн – Виена. Работи с някои от най-изявените по света артисти и инструменталисти като Райна Кабаиванска, Анджела Георгиу, Соня Йончева, Веселина Кацарова, Паул Бадура-Скода, Юрий Башмет, Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Mарта Аргерич, Мидори, Иво Погорелич, Пласидо Доминго, Джошуа Бел, Готие Капюсон, Еманюел Паю, Катя и Мариел Лабек, Гидон Кремер и доста други. От 2018, като част от просветителната политика на Софийската филхармония, Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската национална телевизия – „ На концерт с Българска национална телевизия 2 “. През 2019 за концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров е определен от слушателите на Българското национално радио за повторно за „ Музикант на годината”. През 2021 издава първата си книга с разкази „ Полъх от ангели “.



Очаквайте извънредното изявление с Марио Хосен пред ФАКТИ
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР