Легендарният полски централен нападател Ян Фурток е поразен от Алцхаймер.

...
Легендарният полски централен нападател Ян Фурток е поразен от Алцхаймер.
Коментари Харесай

Футболна легенда поразен от тежка болест

Легендарният полски централен нападател Ян Фурток е изумен от Алцхаймер. 59-годишният някогашен национал на „ тайфа полска “ е в напреднал етап, разгласи локалното издание „ Спортове обстоятелства “.

Фурток е прочут на футболните почитатели най-много с изявите си за Хамбургер, където в интервала 1988-93 година бележи 51 гола и е съотборник на Йордан Лечков. След това играе две години в Айнтрахт Франкфурт, преди да се завърне в родния си Катовице, където поставя завършек на кариерата си през 1998 година Има 10 гола в 36 мача за националния тим на Полша, с който взе участие на Мондиал 86.

Първите признаци на Алцхаймер при Ян Фурток се появяват през 2015 година Той стартира да губи разнообразни неща или да не помни къде ги е оставил. Един ден вади бутилка с бира от хладилника и я слага на перваза на прозореца. След това не помни къде я е оставил и си взима нова, която зарязва в хола, с цел да си отвори трета.

Понякога именитият нападател оставя входната врата на дома си отворена. Друг път не помни да заключи колата си. Така му открадват преносимия компютър. Една нощ брачната половинка му Ана се разсънва в 4 часа, с цел да види по какъв начин Ян разхожда кучето в гората.

Според „ Спортове обстоятелства “, Алцхаймерът на Фурток е прогресирал съществено. Наскоро той се е погледнал в огледалото и почнал да ругае гневно. Не разпознал отражението си и помислил, че някакъв чужд човек е влезнал в стаята.

В личния им дом неговата брачна половинка Ана е направила минимузей, отдаден на кариерата му. Поставила е плакати, афиши на мачове и извоювани оценки. Фурток обаче разпознава единствено някогашния си съотборник в Айнтрахт Франкфурт – ганаецът Тони Йебоа.

„ Тази вест ме потресе до дъното на душата ми. Шокиран съм! Ян беше нападател, който играеше във всеки мач до привършване на силите си. Освен това беше доста дружелюбна персона, доста добър човек “, признава някогашният му съотборник в Хамбургер Томас декор Хесен пред „ Билд “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР