Ледената покривка в Гренландия се топи с по-бързи темпове, отколкото

...
Ледената покривка в Гренландия се топи с по-бързи темпове, отколкото
Коментари Харесай

Ледовете в Гренландия се топят по-бързо, отколкото досега

Ледената завивка в Гренландия се топи с по-бързи темпове, в сравнение с се смяташе до момента. Глобалното стопляне ще форсира топенето и ще способства за повишение на морското равнище, сочат резултатите от проучване.

Повишаването на морското равнище заплашва разположените на дребна надморска височина градове, островите и промишлеността в целия свят. Смята се, че топенето на ледената завивка в Гренландия, където е складирано второто най-голямо количество лед на планетата, по-късно в Антарктида, ще покачва с 0,8 милиметра годишно равнището на международния океан.

Учени от Съединени американски щати, Белгия и Холандия изследвали топенето в сърцевината на ледената завивка в западната част на Гренландия, с цел да основат база данни за 350-годишен интервал. Оказало се, че темповете на размразяване са изключителни през последните минимум 350 години, а продължаващото увеличение на междинните световни температури ще форсира топенето и ще способства за повишаване на морското равнище.

Топенето на ледената завивка почнало да се усилва през втората половина на 19-ти век. През 2012 година то обхванало по-голяма територия, в сравнение с когато и да било през последните 350 години, а интервалът 2004-2013 година е обвързван с най-устойчивото и интензивно размразяване спрямо който и да било различен 10-годишен интервал, за който са събрани данни.

"Установихме, че невижданите за последните няколко века темпове на размразяване на леда в Гренландия са самобитен пряк отговор на повишението на световните температури от прединдустриалната ера ", съобщи Сара Дас от океанографския институт "Удс Хоул " в Съединени американски щати.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. „ Нейчър”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР