Лауреати на Нобелова награда и бивши държавни лидери призоваха с

...
Лауреати на Нобелова награда и бивши държавни лидери призоваха с
Коментари Харесай

Нобелисти зоват Байдън да няма патенти за производството на Covid ваксини

Лауреати на Нобелова премия и някогашни държавни водачи приканиха с писмо до американския президент Джо Байдън за анулацията на патента за произвеждане на ваксини против „ Covid-19 “. 

Ако отпаднат патентните ограничавания, производството на ваксини срещу Covid инфекцията ще може да се усили и имунизацията в целия свят да напредне.

„ Само по този начин можем да победим пандемията “, пишат 170 интелектуалци, някогашни президенти и носители на Нобелова премия. 

Те се обръщат към американския президент Джо Байдън, тъй като най-големите производители на ваксини се намират в Съединените щати. 

Сред подписалите писмото са френската вирусоложка Франсоаз Баре-Синуси и някогашният президент на Франция Франсоа Оланд, американският икономист и нобелист Джоузеф Стиглиц, някогашният английски министър председател Гордън Браун и последният руски президент Михаил Горбачов.

Те приветстват решението на Вашингтон да разиска краткотрайна анулация на Споразумението за обвързваните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната благосъстоятелност, както предложиха Южна Африка и Индия.

Отвореното писмо на интелектуалците идва след тревожната констатация на СЗО за шокиращо неравноправие в достъпа до ваксини в другите елементи на света.

Близо половината от приложените към 730 милиона дози ваксина е в богатите страни, чието население е едвам 16 % от цялото население в света.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР