Кюстендил. Навършват се 144 години от Освобождението на Дупница от

...
Кюстендил. Навършват се 144 години от Освобождението на Дупница от
Коментари Харесай

Навършват се 144 години от Освобождението на Дупница от турско робство

Кюстендил. Навършват се 144 години от Освобождението на Дупница от турско иго. Това сподели пред Радио „ Фокус ” – Кюстендил Анелия Геренска, шеф на Общински исторически музей – Дупница. По този мотив Община Дупница провежда възстановка по спомените на Никола Лазарков и тържествено шествие на Свободата.

Заради ремонтните действия по улица „ Орлинска “, шествието няма да бъде по обичайното трасе от „ Рибарника “, а ще тръгне от „ Развесена върба “, където ще бъде посрещнат майор Орлински, след което шествието ще продължи до площадното пространство пред Дом на техниката. Шествието е с начало от 11.00 часа. Преди това, от 10.30 часа, ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на майора в „ Горна махала “. В програмата присъединяване ще вземат танцови и певчески сформира, читалища и жители.

„ Районът на Дупнишкото поле не попада в дейни бойни дейности в хода на самата война. Това не значи, че самите хора не изпитват тежестите на войната. Всъщност Никола Лазарков споделя за много тревожни и трагични дни на отстъпващата турска армия, след рухването на Плевен и на София. В началото на коледните празници стартира да се натрупва ужасно доста турска война, в кроя на деня. По сведения на съветски разследващи отряди става въпрос за повече от шест табора турска армия. Имало е извънредно доста грабежи, опожаряване на къщи. В българските къщи са настанявани турски войски. Макар и за къс интервал дупничани претърпяват всички тези неволи на войната ”, сподели Анелия Геренска.

По думите й турското командване е взело решение в Дупница да не се дава решителна борба, безусловно за една нощ турските войски и цивилното турско население са се изнесли от града. За да овладеят ситуацията първенците на града са основали тогава цивилен комитет от всички етноси. Те съумяват да запазят успокоение в града. Първата активност е изпращането на парламентьори, които да донесат на съветското командване, че градът е отстъпен от турските войски, че е извънредно значимо съветските войски да настъпят и градът да бъде причислен към освободените земи. Това се случва по остарял жанр на 2 януари, нов жанр – 14 януари. „ Тази дата остава като дата за Освобождението на Дупница. Дупничани посрещат освободителите на горния мост над река Джерман. Там е посрещнат майор Иван Павлович Орлински. Посрещането става с самун и сол, доста дарове, плодове и храна ”, сподели Анелия Геренска. По този метод градът е завзет и се открива краткотрайно съветско ръководство в града, а това дава късмет на Дупница по-късно още веднъж да остане в рамките на Княжеството.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР