Курсът на лирата е все по-нисък, доверието към икономическата политика

...
Курсът на лирата е все по-нисък, доверието към икономическата политика
Коментари Харесай

Гръмките изказвания на Ердоган няма да помогнат на отслабващата лира

Курсът на лирата е все по-нисък, доверието към икономическата политика на турските управляващи е все по-малко. Президентът Ердоган упреква за това външните сили. Експертите считат, че част от виновността е и негова.

През последните 6 месеца курсът на турската валута спадна с съвсем 20%. И този факт не остана без вниманието на турския президент Реджеп Ердоган, който сега се бори да бъде избран отново на поста държавен глава. Ако има нещо, в което не можем да упрекнем Ердоган, то това е в неналичието на необикновени хрумвания. И това в цялостна мощ визира стопанската система. По време на изборната акция той помоли жители да обменят доларите и еврото в турски лири.

„ Мои братя, които имате долари или евро под възглавницата, отидете и сменете своите пари на лири. Заедно ще провалим този скрит план “, прикани своите последователи, веещи флагове, президентът на избирателен протест в Ерзурум, Източна Турция. От тези думи е ясно, че аргументите за спада на курса на националната валута, съгласно президента, не са стопански, а са планувани дейности на вътрешни и задгранични финансови играчи.

Контролът над Централната банка на Турция

В допълнение към своята молба турският водач съобщи, че след евентуалното си преизбиране на поста президент на плануваните за края на юни избори желае да получи контрола над по-рано самостоятелната Централна банка на страната. Последното провокира неразбиране у Марсел Фратцшер, президент на Германския институт за стопански проучвания (DIW). Според него за икономическите неуредици на Турция отчасти е отговорен самият Ердоган. Изявлението на президента, че той ще лиши от самостоятелност Централната банка на страната и самичък ще взима съответните решение, е „ една от главните аргументи за валутната рецесия в Турция “, счита Фатцшер. Германският специалист се притеснява, че поради неудачната икономическа политика все по-голям брой турци ще изоставен страната или най-малкото ще реалокират своите спестявания в чужбина.

Турският стопански модел е в заплаха

Положението на турската стопанска система е доста съществено. Това е обвързвано с и обстоятелството, че сполучливият външноикономически модел от предишните години се пука по шевовете. Дълги години страната внасяше повече артикули, в сравнение с изнасяше. На собствен ред чужденците с готовност вложиха пари в стопанската система на Турция, тъй като се надяваха на облаги от това. Тази структура работеше добре през годините.

След провалилия се през 2016 година опит за държавен прелом и последвалата го вълна от арести и освобождения доверието на непознатите вложители към Анкара понижа. В резултат дефицитът по настоящия платежен баланс набъбна до 5%. Нивото на инфлация в актуалното време доближава към 11%, до момента в който поставената от ЦБ цел е 5%.

Ердал Шерген, професор по интернационална стопанска система в Университета Констанц, по този начин разказа за Дъждовни води трагичната обстановка в турската стопанска система: „ Ако турската лира ще се обезценява и отсега нататък, въпросът може да стигне до по този начин наречената fire sale – изключителна продажба на активи, при която непознатият капитал напуща страната в течение на няколко дни “.

Ердоган срещу повишението на лихвите

Поведението на Ердоган по въпросите на икономическата политика, съгласно оценките на наблюдаващите, също води до компликации. За да спре инфлацията и спада на курса на националната валута, централните банки нормално покачват лихвите. В Турция, обаче, Ердоган изрично отхвърля този фундаментален стопански принцип.

Той освен постоянно и обществено приказва срещу повишението на лихвата, само че и оказва напън върху официално самостоятелната по въпросите на парично-кредитната политика Централна банка, настоявайки за понижаване на лихвата. Една от вероятните аргументи е: президентът се опасява, че повишението на цената на парите ще окаже отрицателно въздействие върху икономическия напредък, който през 2017 година в Турция доближи 7,4%.

А триумфите в стопанската система са една от аргументите за поддръжката на гласоподавателите на Ердоган и неговата ръководеща Партия на справедливостта и развиването /ПСР/. Президентът към момента е обичан от своите последователи, в това число и тъй като оказа помощ на доста от тях да покачат своя витален стандарт за годините на своето ръководство.

Международните организации понижават рейтингите на Турция

Според Марсел Фратцшер със своите последни дейности Ердоган слага на карта своите триумфи. За немския специалист е явно, че освен задграничните, само че и доста турски предприемачи и вложители са изгубили доверие към икономическата политика на Ердоган. „ Спадът на турската валута ще се резервира, в случай че управляващите на страната продължат да манипулират стопанската система, а също по този начин вкарат ограничавания в областта на демокрацията и човешките права “, показва Фратцшер.

Международните рейтингови организации са съгласни с тази позиция. Лихвата по турските държавни облигации се увеличи до рекордно равнище. Това значи, че вложителите повече не желаят да дават пари на страната при предходните условия. В началото на май американската рейтингова организация Standart & Poor намали кредитния рейтинг на Анкара до BB-. Moody`s, другата огромна кредитна организация, направи това още през март.

Това, че самият Ердоган не дава пет пари за тези рейтинги, стана ясно по време на упоменатия нагоре протест в Ерзерум. Според президента, в този случай интернационалните рейтингови организации, както и в тази ситуация с девалвацията на лирата, също желаят да „ дестабилизират “ турската стопанска система и да попречат на неговото преизбиране. Своето изявление Ердоган приключи със опасността: в случай че финансовият бранш е станал част от „ операцията “ от страна на пазарите, то ще би трябвало да заплати за това „ висока цена “. /БГНЕС

------------------------------------

Даниел Хайнтрих, „ Дойче Веле “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР