Културата на чая наброява повече от 5000 години - още

...
Културата на чая наброява повече от 5000 години - още
Коментари Харесай

Как правилно да попарваме чай?

Културата на чая наброява повече от 5000 години - още тогава чаеният шубрак бил упоменат в първите писмени източници. За негова татковина се смята Югозападен Китай и околните на него региони на Горна Бирма и Виетнам.

Съществува легенда, че чаеният шубрак е изникнал от хвърлените на земята клепачи на китайския светец, който сърдит самичък на себе си, че задремал по време на медитация, самичък си ги отрязал.

Великият път на чая

В момента чаят се отглежда в над 30 страни от целият свят. Неговият път бил дълъг - през IX век от Китай в Япония, по-късно в Корея. В Русия /по-точно в Грузия/ чаеното растение е попаднало едвам през ХIX столетие. По същото време чаят достигнал крайбрежията на Африка и Латинска Америка. Сега чаени плантации могат да се срещнат даже и в Северна Австралия. Но елитните сортове чай се отглеждат единствено в някои региони. Това са високопланински плантации /над 1500 м надморска височина/ в Китай, Япония, Индия и Шри Ланка.

Многообразие на сортовете чай

 Чай от бял равнец

Удивително е, че цялото разнообразие на сортовете чай зависи единствено от софтуерния развой, защото изходният материал е един. Това е зеленият чаен лист.

Той минава четири стадия на обработка: сушене, завиване, ферментация и изсушаване.

Черният чай минава всичките четири стадия на обработка, а зеленият чай - единствено два (завиване и изсушаване).

Червеният и жълтият чай са междинни видове сред черния и зеления, при което аленият е по-близо да черния, а жълтият - към зеления.

Биохимия на чая

Чаят е доста комплицирано по състав растение. Той съдържа дъбилни субстанции, измежду тях теотанин, даващ тръпчивия му усет. Ефирните масла дават отговор за аромата на чая. Алкалоидите, най-известният от които е кофеинът, оказват тонизиращо деяние.

Цветът на чаената напитка зависи от влизащите в състава ѝ пигменти. Освен това чаят съдържа минерални субстанции, смолисти субстанции, органични киселини и въглехидрати.

Достойнството на чая е в това, че той извлича от почвата и синтезира най-редки и потребни за индивида субстанции.

 Чаша чай

Сухият чаен лист отдава в разтвора най-ценната си част. В чая участват съвсем всички витамини, само че главните са Р и К.

Съхранение на чай

Чаят се съхранява в порцеланов, фаянсов или стъклен буркан с притриваща се тапа. Чаят не би трябвало да поема странични миризми.

Попарване на чай

Загряваме чайника за попарване, изплаквайки го няколко пъти с вряла вода и го подсушаваме на спокоен огън.

Насипваме чая: 1 ч.л. на чаша + 1 ч.л. на чайник. Заливаме на половина /зеленият чай на четвърт/ с вода, покриваме с капака, а по-късно с ленена салфетка. Оставяме го по този начин да следва 3-15 минути.

Получената настойка доливаме с вряла вода. Ако в чая се появи пяна, то чая е посърнал вярно!

Преди поднасянето чаят би трябвало да се разбърка! Чаят се изпива в продължение на 1 час.

Пресният чай наподобява на еликсир, а престоялият една нощ - сходен на змия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР