Кухнята е едно от най-важните места в нашия дом. Място,

...
Кухнята е едно от най-важните места в нашия дом. Място,
Коментари Харесай

Хигиена при готвене - какво трябва знаем?

Кухнята е едно от най-важните места в нашия дом. Място, къде с обич и усърдие подготвяме храна за нашето семейство, близки и другари.

Средно всяка стопанка прекарва по 9-10 часа седмично в готвене. Ето за какво е от извънредно значение да се съблюдават съществени правила на хигиена при готвенето.

1. Чисти ръце

Миенето на ръце е основата на хигиената в кухнята. Бактериите се придвижват доста елементарно, тъй че наложително си мийте ръцете усърдно преди и след готвенето. Използвайте топла вода и сапун, а след това подсушете с чиста забрадка.

 Хигиена при готвене

За да предотвратите разпространяване на бактерии, е значимо да забърсвате също всичко плотове, шкафове и маси преди и след всяко готвене.

Едно от нещата, на което би трябвало да се обърне и особено внимание, това е дъската за рязане. Измивайте я подробно наложително след всяка приложимост. Хубаво е да разполагате с няколко, които да употребявате разделно за другите типове артикули - риба, месо, зеленчуци, млечни артикули и самун.

Правилно предпазване на храни

Следващото значимо предписание в кухнята е безвредното предпазване на питателните артикули и сготвените ястия. Винаги проверявайте периода на валидност на продуктите и не правете компромис да употребявате нещо с изминал период.

Когато прибирате храна в хладилника, покрийте я с фолио или използвайте подобаващ съд с похлупак. Никога не поставяйте топла храна в хладилника.

Старайте се да поддържате този кухненски апарат безупречно чист и спретнат. Ако забравите остаряла или изгнила храна вътре, има рисково тя да съобщи мухъл и бактерии и на останалите артикули.

Хвърляйте боклука всеки ден

 Хвърляйте боклука всеки ден за добра хигиена

Всекидневното събиране на боклуци е от решаващо значение за чистотата в кухнята. Кухнята се трансформира в среда за разпространяване на бактерии, в случай че продуктите стартират да гният. Изваждайте боклука всеки ден, с цел да избегнете неприятни миризми и да поддържате хигиена в кухнята.

Хигиена и в метода на готвене

Ако храната не е изцяло сготвена, рисковите микроорганизми могат да причинят отравяне. Задължително се уверете, че не сервирайте недобре изпечено месо. В процеса на готвене в никакъв случай не оставяйте храна до сурово месо.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР