Кучета, обучени да засичат новия коронавирус, започнаха да работят по

...
Кучета, обучени да засичат новия коронавирус, започнаха да работят по
Коментари Харесай

Обучени кучета надушват пациенти с COVID-19 на летище в Хелзинки

Кучета, подготвени да засичат новия ковид, започнаха да работят по пилотен план, като душат движимости на пасажери на интернационалното летище Хелзинки-Вантаа, заяви Ройтерс.

На летището се ползва и обичайно тестване за новия ковид.

Ефикасността на кучетата не е потвърдена със сравнителни научни проучвания, тъй че пасажерите, които одобряват непринудено движимостите им да бъдат обследвани от животните и има съмнение, че са инфектирани, следва да се подложат и на обичаен тест, съобщи Българска телеграфна агенция.

Екип от 15 кучета и 10 инструктори са подготвени във Финландия от доброволци, спонсорирани от частна ветеринарна клиника. В спецотряда е и Коси, куче-спасител от Испания, което е подготвено във Финландия и преди е работило за засичане на злокачествени болести.

" По време на проучването си установихме, че кучетата откриват COVID-19 пет дни преди пациентите да проявят клинични признаци ", споделя Анна Хиелм-Бьоркман, учител в университета на Хелзинки, която специализира в клинични проучвания на кучета-водачи. Според нея животните са доста положителни в откриването на инфектирани с новия ковид. " Достигаме до съвсем 100 % сензитивност ", споделя тя за способността на животните да откриват болестта.

За кучешкия тест пасажерът попива врата си с марля, слага я в железна кутия и тя се предава в друго помещение, където кучето я подушва и неотложно реагира.

Преди няколко месеца управляващите в ОАЕ вкараха сходен тест на интернационалното летище в Дубай, като употребяват полицейски кучета.

" В бъдеще е допустимо...тези кучета да се движат сред пасажерите като митническите кучета ", сподели заместникът кметът на Вантаа Тимо Аронкито.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР