Кубинското правителство обяви, че ще разреши чуждестранните инвестиции в търговията

...
Кубинското правителство обяви, че ще разреши чуждестранните инвестиции в търговията
Коментари Харесай

Куба разрешава чуждестранните инвестиции

Кубинското държавно управление разгласи, че ще позволи задграничните вложения в търговията на едро и на дребно като част от опитите да реши хроничния дефицит на артикули в страната, съобщи Франс прес.

" На фона на огромните ограничавания, пред които сме изправени, задграничните вложения в търговията на едро и на дребно, с (участието на - бел. ред.) държавна регулация, ще разрешат да се разшири и диверсифицира предлагането за популацията и ще оказват помощ за възобновяване на националната индустрия ", уточни в Туитър министърът на стопанската система Алехандро Хил, съобщи Българска телеграфна агенция.

Правителството обаче ще си резервира монопола върху външната търговия.

Досега задграничните вложения в Куба бяха позволени единствено в производството на артикули, в услугите, както в няколко бранша като хотелиерството.

Според новите ограничения фирмите за търговия на едро ще могат да бъдат 100 % благосъстоятелност на частни вложители, само че търговците на дребно ще продължат да действат в режим на смесена стопанска система, в който страната наложително резервира присъединяване си.

Търговският бранш в Куба е следен от страната и изпитва големи усложнения с намирането на задгранична валута и с доставките. Кубинците са принудени да се редят на дълги опашки за храна и други артикули от първа нужда, които купуват с кубински песос в държавни магазини с доста лимитирано предложение.

Магазини, където е допустимо да се заплати в долари, бяха отворени през 2019 година Там предлагането като цяло е по-голямо, само че и техните лавици започнаха да се опразват през последните месеци поради дефицита на артикули.

Тази обстановка предизвиква черния пазар и подхранва инфлационната серпантина. През 2021 година потребителските цени набъбнаха със 70 на 100 на годишна основа, съгласно формалните данни.

През август 2021 година кубинското държавно управление позволи частните дребни и междинни предприятия, поставяйки завършек на 52 години държавен монопол.

Куба претърпява сега най-тежката икономическа рецесия от трийсет години, задълбочена от пандемията и от ембаргото, наложено от Съединени американски щати преди 60 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР