Кризисен щаб към Областна администрация Бургас беше сформиран днес във

...
Кризисен щаб към Областна администрация Бургас беше сформиран днес във
Коментари Харесай

Институциите в Бургас са в готовност да окажат подкрепа на търсещите закрила украинци

Кризисен щаб към Областна администрация Бургас беше образуван през днешния ден във връзка със обстановката в Украйна. Днес, по време на първото съвещание институциите разискаха дейности за оказване на поддръжка на търсещите протекция украинска жители, наличните запаси за логистична, здравна, филантропична и друга помощ.

За улеснение на координацията и приемане на навременна помощ за всеки, търсещ протекция, институциите молят към всички жители да подават към съответното РПУ или отдел " Миграция “ към Министерство на вътрешните работи информация за лицата, които приютяват. За отдаващите квартири и хотелски стаи остава задължението да записват всяко настанено лице. Това ще спомогне оказването на незабавна и пълноценна помощ от страна на институциите.

. Очаква се заповед на шефа на РЗИ, съгласно която държавните и общински лечебни заведения ще са задължени да одобряват, търсещите протекция. Заедно с това и всеки, който ще остане на територията на област Бургас ще бъде тестван за Ковид- 19 и ще бъде преглеждан за съпътстващи и хронични болести.

По време на срещата в Областна администрация Бургас стана ясно, че идващите от Украйна ще получават филантропичен, а не бежански статут. Съгласно българското законодателство филантропичен статут се дава на чужденец, заставен да напусне или да остане отвън страната си по генезис, защото в тази страна е изложен на действителна заплаха. Подготвени са осведомителни материали, които съдържат значими телефони на институции, благоприятни условия за приемане на помощ. Брошурите се раздават на граничните пунктове и са част от националните ограничения.

Открита е дарителска сметка на интернет страницата на Български червен кръст. Водят се договаряния с куриерските компании за включване в акцията с безплатна доставка на огромни колета. Огромната съпричастност от страна на жителите на област Бургас способства за навременното покриване на потребностите от първа нужда.

В работната среща участваха представители на общините Бургас и Несебър, които от няколко дни оказват помощ на наши сънародници, живели в Украйна и на украински жители.

Министерство на вътрешните работи и службите по миграция са в цялостна подготвеност да спомагат на всеки, който има потребност. Информация за настанените украински жители на територията на област Бургас ще може да се подава и към Областна администрация Бургас. Работи се по основаването на гореща телефонна линия.

В срещата участваха зам.областните шефове Пламен Янев и Тодор Иванова, представители на Община Бургас, община Несебър, ОД на МВР-Бургас, Център за незабавна здравна помощ, БЧК-Бургас, РЗИ-Бургас и др.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР