Кризата в Судан се задълбочава, правителствата на десетки държави продължават

...
Кризата в Судан се задълбочава, правителствата на десетки държави продължават
Коментари Харесай

Кризата в Судан – ще се стигне ли до гражданска война?

Кризата в Судан се задълбочава, държавните управления на десетки страни не престават да се състезават с времето, с цел да изтеглят дипломатите си от столицата Хартум. Много цивилни жители също към този момент са назад по родните си места. Двете воюващи страни обаче не наподобява да са покрай компромис.

Боевете, трансформирали се в филантропична рецесия, започнаха изненадващо на 15-ти април. Към момента данните са за над 420 убити и хиляди ранени. Повечето лечебни заведения са затворени, а на доста места в Хартум няма вода и ток.

Според анализаторите напрежението в страната е почнало да се натрупа още преди четири години, когато от власт след прелом беше свален президента Омар ал-Башир. Почти 30-годишното му ръководство беше белязано от тирания, стопански безчинства и геноцид.

Сега враждуващите страни се борят за власт и пари.

Защо е значимо за нас протичащото се в Судан, споделя интернационалният редактор на Euronews Bulgaria Лора Карамфилова.

 
Случващото се в Судан не е значимо единствено за нас, а е значимо за целия свят. Това излиза наяве на нас интернационалните редактори от обмена, който получаваме ежедневно, а точно водещите заглавия са за протичащото се в Судан.
Лора Карамфилова, интернационален редактор в Euronews Bulgaria

Тя разяснява, че това е третата по величина страна в Африка с население от 48 млн. души и с изключение на демографски, страната географски е ситуирана на доста стратегическо място: „... на изток има изход към Червено море, река Нил минава съвсем през цялата територия. “

Международният редактор уточни, че ползите там са големи, както на изток, по този начин и на запад още през 2017 година, когато Омар ал-Башир подписва контракт в Кремъл с съветския президент Владимир Путин на Червено море да бъде построена военна база. След това съветската частна формация „ Вагнер “започва да добива злато там. Те сега са упреквани, че нелегално изнасят злато на запад.

Тя добави, че става дума за огромни финансови и политически ползи.

 
В момента съществена въпросителна е коя огромна интернационална мощ ще поеме функционалността на посредник в този спор – спор, който е сред двама локални генерали, най- мощните генерали, които през 2019 година оглавиха преврата против Омар ал-Башир. Те сега се изправят един против различен – досегашните сътрудници.
Лора Карамфилова, интернационален редактор в Euronews Bulgaria

Гражданската война е на една ръка разстояние, а последствията ще бъдат очевидни за целия континент “ , счита редакторът.

„ Можем да станем очевидци на една бежанска вълна, която в началото ще бъде към прилежащите държите на Судан, по-късно този огромен брой хора може да се насочи към този момент знаем по едни направления на север към Европа. Трябва този спор да бъде следен със съществено внимание от Европейския съюз “, добави тя.

Вижте повече във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР