Кризата с коронавируса ускори процеса на промяна на ДДС-то. Това

...
Кризата с коронавируса ускори процеса на промяна на ДДС-то. Това
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Коронавирусът наложи промяна в ДДС-то

Кризата с ковид форсира процеса на смяна на ДДС-то . Това съобщи депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев пред публицисти преди съвещанието на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

На днешното съвещанието на парламентарната комисия ще бъде прегледано на второ гласоподаване Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност .

Цонев не е прочел мнението на финансовото министерство по тематиката и в този момент занапред ще го направи. Цонев подсети, че когато бил въведен десетпроцентния налог и плоския за хората имало страшни вопли, че това щяло да срине фиска . Когато обаче първата година, откакто били въведени приходите от двата налога, приходите се вдигнали три пъти.

Не споделям, че тук ще стане същото, само че би трябвало да бъдем деликатни в преценката. Невинаги в данъчното произвеждане две и две значи четири , акцентира Цонев.

За него смяната в данъчната система трябвало да стане след един доста дълъг и премислен спор сред експертите в Народното събрание и отвън законодателния орган . Тогава трябвало да се пристъпи към диференцирано Данък добавена стойност, в случай че е належащо, без да се трансформират директните налози, уточни депутатът от Движение за права и свободи.

Според Цонев имало потребност от спор за излизане от остарялото схващане, че ДДС-то е с единна ставка . Иначе съгласно депутата вярно финансовият министър Владислав Горанов е сериозен към намаляването на ДДС-то на 9 % за туризма . Ако Цонев бил на неговото място също щял да подвига звук до небесата.

Председателят на парламентарната комисия Менда Стоянова и финансовият министър Владислав Горанов не са участвали на съвещанието на комисията. И двамата са срещу намаляването на Данък добавена стойност за туризма.

Припомняме, че на 12 май министър председателят Бойко Борисов направи отстъпка пред хотелиерите и ресторантьорите - Данък добавена стойност става 9% за заведения, заведения за публично хранене и развлекателен бранш, категоризирани по Закона за туризма. ГЕРБ и Обединените патриоти подписват Закона за Данък добавена стойност, с което ставката се понижава на 9% за хотели, заведения за хранене и книги. Намаленото Данък добавена стойност ще важи до края на идната година.

В подмяна на това министър председателят е изискал от представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР