Кризата, причинена от коронавируса, лишава българския туризъм от приблизително 800

...
Кризата, причинена от коронавируса, лишава българския туризъм от приблизително 800
Коментари Харесай

Ковид-кризата е лишила българския туризъм от 800 млн. евро приходи

Кризата, породена от ковид, лишава българския туризъм от почти 800 млн. евро, оповестява investor.bg, цитирайки разбор на Българската академия на науките (БАН) за провокациите пред  туризма у нас в подтекста на Covid-пандемията. 

Пандемията е подложила на невиждан напън туристическата промишленост в България. За месеците на блокадите – април, май, юни, още преди старта на дейния летен сезон, сривът е с над 90 на 100 и при осъществените нощувки, и при броя на пренощували лица. До момента общият спад в търговията, хотелиерството и ресторантьорството е 18% по отношение на равнищата през 2019 година, като най-силно са наранени общините, които разчитат на привличане на задгранични туристи. Там е концентрирана загубата на работни места. Българските туристи не може да компенсират загубите от липващите чужденци това лято на Черноморието, демонстрира анализът.

Що се отнася до зимния туризъм в България, то той е с доста по-ниски индикатори от летния, даже и без рецесия. По тази причина, макар ограниченията, не може да се чака приходите от зимните курорти да компенсират загубите от летните (особено поради обстоятелството, че все още Австрия не възнамерява да затваря своите ски курорти), регистрира се в разбора.

Според специалистите зимно-пролетният конферентен и бизнес туризъм е допустима свободна пазарна ниша все още, само че за задачата би трябвало да се подобрят изискванията за пътническия въздушен превоз и да се овладее инфлацията при този вид услуги.

Анализът установи, че страната „ отсъства “ в решаването на проблемите в туризма през първите 6 месеца на рецесията (март-август) - мярката 60/40 не работи дейно в туризма, където има доста сезонни служащи в огромните хотелски комплекси от една страна, и доста неплатени фамилни служащи в къщите за посетители и дребните фамилни хотели, които в действителност нямат трудов контракт.

Според анализаторите намаляването на Данък добавена стойност за заведенията за хранене не е дейно по отношение на потребителските цени, само че това може да е непълен резултат от сивите действия в бранша.

Ако има нова вълна от Covid-19 през декември анализаторите предлагат да се откри решение за сведен потенциал, само че да не се затварят хотелите, тъй като декемврийските празници са най-голямата опция да се компенсират най-малко малко загубите, тъй че да се дочака идващият сезон и да могат да се обслужат заемите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР