Кризата между Русия и Украйна припомни колко зависима е Европа

...
Кризата между Русия и Украйна припомни колко зависима е Европа
Коментари Харесай

Енергиен апокалипсис надвисва над Европа

Кризата сред Русия и Украйна напомни какъв брой подвластна е Европа от вноса на съветски енергоносители. В момента и американският президент Джо Байдън, и Еврокомисията трескаво търсят различни източници на природен газ. Възможностите обаче са лимитирани, а това изправя Европа пред риск от бедствена обстановка.

Въпреки всички дипломатически маневри за намиране на различни доставки на гориво специалисти от промишлеността и западни дипломати признават, че няма положителни благоприятни условия – неуместен факт, който Кремъл може да употребява в своя изгода, в случай че рецесията се утежни. Малко огромни експортьори на газ имат остатък от потенциал, който могат да изпращат в Европа, която няма и добре развита инфраструктура за импорт на полутечен природен газ, изключително там, където е най-необходим – в Централна и Източна Европа.

На 31 януари Джо Байдън одобри в Белия дом емира на Катар – шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, който прояви подготвеност да облекчи ситуацията на европейските съдружници на Съединени американски щати, защото страната му е измежду водещите производители на природен газ.

Катар постави и своите условия.

Първото бе Европа да не препродава полученото синьо гориво, а второто – Европейски Съюз " да вземе решение " по отношение на следствие от 2018 година на дълготрайни контракти за доставки от арабската страна, които съгласно Еврокомисията може да попречват свободния приток на газ в Европа и нейния обединен пазар на газ. Първото изискване наподобява безсмислено при сегашните условия, а по отношение на второто – Брюксел би трябвало да реши какви са целите му. Шейх Тамим в това време получи премията си – президентът Байдън даде обещание да направи Катар собствен главен съдружник отвън НАТО.

Междувременно първият посланик на Европейски Съюз, Жозеп Борел, съобщи, че общността ще се опита да си обезпечи доставки на газ от Азербайджан, ако Русия реши да понижи или спре своите доставки. Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон ще посети Азербайджан на 4 февруари, с цел да разиска спомагателни доставки. Азербайджанският дипломат във Англия Елин Сюлейманов към този момент показа, че страната му е склонна да се отзове. Ако има незабавна потребност, могат да бъдат предоставени избрани размери, само че те " в никакъв случай не могат да са равностойни на съветските, това е явно ", сподели той в изявление за " Блумбърг ".

Действително

качествата на Азербайджан са лимитирани

– даже в случай че не се регистрира деликатният миг, че ще се чака Баку да обърне тил на Москва, с цел да помогне на Европа. От две десетилетия страната се стреми да стане значим газов експортьор за Европа, което докара до завършването през 2020-а на Трансадриатическия газопровод, пренасящ горивото през Гърция и Албания до Италия. Капацитетът на тръбата обаче е 10 милиона кубически метра годишно, а сега придвижва 8,1 милиона. Следователно помощта от Баку ще е на процедура алегорична.

Истината е, че колкото и американските и европейски дипломати да споделят, че търсят по света спомагателни доставки на газ, на никое място другаде няма задоволително наличност, с цел да бъде сменена Русия. Катар и няколко други експортьори на полутечен природен газ може и да оказват помощ. Цените на полутечен природен газ ще се покачат толкоз доста, че някои азиатски страни като Пакистан и Бангладеш може да се бъдат изхвърлени от пазара, което ще освободи спомагателни количества за Европа. В най-хубавия случай обаче Европа може да се надява да размени

две трети от съветските доставки,

считат специалисти, като и тази оценка може да се окаже оптимистична.

Европа ще бъде изправена пред в допълнение усложнение. Едно е да бъдат докарани кораби с полутечен природен газ до крайбрежията й, а друго, доста по-трудно е да се насочи този газ към разпределителната система на целия континент. Близо една трета от европейския потенциал за регазификация се намира в Испания, която има единствено дребен водопровод, свързващ я с останалата част от континента. Общо в Испания, Франция и Англия е 70 на 100 от целия европейски потенциал за регазификация, до момента в който Германия е отвън тази игра, тъй като не има сходен терминал.



Разтоварване на втечнен газ във Валенсия

При подобен процес може да се чака

установяването на режим на прилагане

на природния газ, като евентуално с преимущество ще се употребяват примерно лечебните заведения и жилищното отопление. Ще се вършат опити производството на електрическа енергия да размени газа с въглища и нефт. Най-тежко ще бъде евентуално ударена промишлеността, където съществува заплаха от цялостен колапс.

Ударът по стопанската система ще бъде голям и ще бъде сложена на тестване европейската взаимност. " Съществува риск страните с по-добро доставяне да не желаят да споделят оскъдните газови запаси със страни, които са в още по-лошо състояние ", твърди Симоне Талиапиетра от основания в Брюксел мозъчен концерн " Брьогел ", представен от " Блумбърг ". Прогнозата му не е лишена от съображение, като се има поради случилото се по време на коронавирусната рецесия, когато всяка страна членка сложи

националния си интерес пред общия.

Първи признаци на развиване в тази посока към този момент се появиха – с визитата на унгарския министър председател Виктор Орбан в Москва на 1 февруари. На първо място, несъмнено, Орбан прикани за кротичък излаз от рецесията с Украйна, само че също така изиска спомагателни газови доставки за своята страна. А Путин се отнесе благосклонно към желанието на " черната овца на Европа " и напомни, че с помощта на дълготрайните си контракти в този момент Унгария купува газа на пет пъти по-ниска цена от останалата част от блока.

Има оптимисти, съгласно които е малко евентуално цялостно прекъсване на съветския газ. Русия " се нуждае от доходи от нефт и газ най-малко толкоз, колкото Европа се нуждае от енергийните си доставки ", твърди върховен чиновник на администрацията на Байдън, представен от " Форин полиси ". Това не е асиметрично преимущество за Путин, а е причинност, уверен е той.

Въпросът е дали склонността на Путин да претърпи стопански загуби за къс интервал от време надвишава способността на Европа преживее без съветска сила. Въпреки позицията на администрацията на Байдън множеството специалисти считат, че в случай че се стигне до това, Путин ще издържи по-дълго от Запада.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР