Кристофър Блеър отпива от кафето си. После внимателно се фокусира

...
Кристофър Блеър отпива от кафето си. После внимателно се фокусира
Коментари Харесай

„Истина“ и Истина в история за фалшиви новини

Кристофър Блеър отпива от кафето си. После деликатно се концентрира върху един от трите екрана пред него. Той е в дома си, на 45 минути от Портланд, Мейн, на Източното крайбрежие на Съединени американски щати.

Поглаждайки гъстата си брада, хвърля взор към колоната за отметки. Отпивайки още глътка, преди кафето да изстине, той се „ логва “ в един от многото си уеб страници. Започва с избора на тематика. Кой политик ще бъде „ късметлия “ да попадне под вниманието му в днешния ден? Бил Клинтън? Хилъри Клинтън? Някой от семейство Обама? Или може би обект на историята му няма да бъде човек, а политика. Контрола върху оръжията? Полицейската грубост? Феминизмът? Всичко, което ще натисне бутоните. Следващото, детайлите. Може би той ще „ разкраси “ противоречив случай, закононарушение, нов закон или конституционно изменение. " Промяната " на американската конституция е изключително занимателна - той към този момент е написал повече от 30 подправени промени. (Има единствено 27 същински.)

Блеър се настанява на стола си и деликатно се концентрира върху екрана. Той се навежда напред, слага ръцете си на клавиатурата и поема по същия метод, по който го прави всякога. Мислите в главата му раждат нужните думи. Далеч от действителността, той не се нуждае за тях от проучвания, инспекции на меродавност и бележки. Пръстите му ритмично танцуват по клавишите. Буквите се трансформират в думи, думите в фрази, а изреченията в публикация от към 200 думи в блога на майстора на илюзии. Не му лишава доста време да я напише. Публикуване. Блеър се обляга обратно в стола си и следи прииждащите лайкове и споделяния на сътвореното от него.

На повече от 5 000 километра от него, в малко градче на час път източно от белгийската столица Брюксел се намира различен офис в различен фамилен дом. Навън…, децата играят в градината в топлия летен следобяд. Маартен Шенк поема по стръмните стълби към мазето. В ъгъла му има Г-образно бюро - в различен ъгъл – охладител, цялостен с бутилки леден чай с мирис на праскова. Бюрото му наподобява на това на Блеър. Върху него има три компютърни монитора, като твърдите дискове на машината са прибрани под него. На един от екраните той внезапно вижда огромна интензивност. Съединените щати се разсънват и чат-членовете на една от страниците притегля вниманието му.

Той вижда по какъв начин съответна история набира инерция и бързо се споделя във Facebook и други обществени мрежи. Шенк влиза в личния си уеб страница и стартира да написа. Неговата задача е да каже на света, че това, което той вижда онлайн - историята, която понастоящем се популяризира като вирус - за транспортен съд на фондация " Клинтън “, който, както твърди създателят на историята, транспортира опиати, оръжия и полови плебеи, е цялостна небивалица.

Това е подправена вест.

Кристофър Блеър е израснал в Лоуъл, Масачузетс, град в северните околности на Бостън. Неговият втори татко е деен демократ, който в миналото се е състезавал за щатския Сенат в Масачузетс. Блеър прекарва повече от две десетилетия като строителен служащ. В края на 2000-та, когато ударът на Голямата криза срутва промишлеността, той стартира да търси различен източник на приходи измежду демократичните политически блогове. Блеър обича да написа и открива, че има умеенето да кара думите да оживяват. Той започва блог, първият от многото. Открива свободата да може да споделя това, което желае, защитавайки позициите от лявата страна на американската политика.

Но макар че това е занимателно и от ден на ден хора стартират да ги четат, блоговете не носят пари. И по този начин той пробва друга тактичност. Започва да написа изфабрикувани истории със заглавия съвсем като новинарските. Виждайки онлайн резултатите, съгласно които стотици хиляди харесват и споделят изявленията му, той се усеща задоволен. И се убеждава - доста повече хора се интересуват от подправени вести, в сравнение с от мненията на Блеър или от същински истории.

Не всички обаче са уверени в това. „ Ти губиш толкоз време, споделя брачната половинка му, това в никакъв случай няма да коства нищо ". Но откакто подправените му вести стартират да получават кликвания, той съумява да употребява рекламната платформа на Google, с цел да трансформира страниците в пари. През 2014 година Блеър се отхвърля от дневната си работа.

" След като писането стана задоволително доходоносно, за какво да заличавам повече тялото си в строителството ", споделя той със смях " пристигна време да остана вкъщи с децата и да върша това ".

Блеър основава онлайн идентичности, употребявайки псевдоними като Busta Troll и Flagg Eagleton. Той застава зад персонажите на патриотични американци, възмутени от президента Обама, либералите, феминистите, придвижването " Black Lives Matter " и други Той се радва на хора, които вземат лъжите за истина и споделят историите, като че ли идват от същински новинарски уеб страници.

Успехът на подправените вести води Блеър до основаването на Facebook страница, наречена " Последната линия на защитата на Америка ". Тя е отдадена на подправени новинарски материали, ориентирани против непокорни републиканци и поддръжници на президента Доналд Тръмп. Заглавията са сензационни и от време на време даже обидни. Те имат една цел - да предизвикат прочувствен публичен отговор, който да накара хората да ги споделят. Самият Блеър разказва материалите си като " расистки и фанатични ". Но те се популяризират стремглаво и споделянията скоро се трансформират в пари.

Разобличаващата машина

В Белгия компютърният програмист Маартен Шенк е основал програмен продукт, който може да открие кои са темите-тенденция във Facebook. Нарича го " Трендолизатор ". След това той написа за тях в своя блог. Но мъчно намира читатели. Той се изправя против някои от най-големите медийни организации в света. В момента, в който вижда, че поста е на дневен ред и стартира да написа за него, огромни новинарски уеб сайтове към този момент са го покрили.

Но също като Блеър, Шенк открива ниша в зоната на подправените вести. До всички хора, които харесват и споделят лъжливи истории, вярвайки, че те са същински, има и други, които правят оценка този, който може да ги разпознава като подправени.

Само тъй като е настоящо, не значи, че е правилно

Колкото повече подправени истории открива и блог-ва за тях, толкоз трафикът на неговия уебсайт нараства. Не с изумителна сума - той не прави толкоз пари, колкото Блеър, само че задоволително, с цел да се концентрира върху разкриването на подправени вести. Неговият блог е под заглавие: " Само тъй като е настоящо, не значи, че е правилно ". Шенк съумява да дефинира модели и повтарящо се онлайн държание. Например, за седмица той съумява да разобличи много подправени истории за гибелта на Хилъри Клинтън. Иначе бихме били затрупани с вести, че претендентът на демократите е умряла - при злополука с балон, лодка или от сърдечен удар.

Неговата база данни му разрешава да наблюдава фалшификаторите в интернет, даже когато техните уеб уеб сайтове и Facebook страници са закрити. Той отмята необятна гама от тематики. В допълнение към измамите с Хилъри Клинтън известни тематики са и подправените вести за гласоподаватели, имиграцията, исляма. Той от ден на ден открива, че от ден на ден и повече уеб сайтове – в това число даже някои от Македония - крадат наличие, копират и разгласяват от други подправени новинарски уеб сайтове. Всъщност доста от тях крадат наличие единствено от един източник.

Този източник е Кристофър Блеър. Но положителното време не може да трае постоянно. Политическите ветрове стартират да се обръщат против него. Блеър е обкръжен от голям брой хора, упрекнати в продажби на неистини, за инсцениране на поддръжка за президента Тръмп.

Създатели на илюзии против разобличители

В Белгия Маартен Шенк от ден на ден се впуска в играта на котка и мишка. Фалшивите писатели на вести стават все по-добри и по креативен и заблуждаващи способи съумяват да уловят неподозирана публика. Но в това време Шенк развивайки своите системи, става по-добър в идентифициране на писателите на подправени вести измежду все по-широка публика. Шенк открива, че в света има към 200 профилирани организации за инспекция на обстоятелства - не е задоволително, счита той. " Докато има капацитет за облага, хората ще продължат да пробват да се занимават с това ", споделя той. " Създават се нови филтри, а по-късно подправените новинари намират способи да заобиколят филтрите ".

Реални последствия

През август 2017 година ураганът Харви раздруса Тексас, убивайки десетки и причинявайки вреди за милиони долари в Хюстън и близките региони. В отдалечения Мейн Блеър улавя опцията да употребява креативните си умения за писане.

Той основава история за фиктивен имам в измислена джамия в Тексас. Имамът, написа той, отхвърля да приюти немюсюлмани по време на бурята. Това подлудява фен-страницата на Блеър. И всичко е неистина.

Но има един проблем. Фотографията, употребена да илюстрира информацията е на същински имам, оглавяващ джамия в Канада. Ибрахим Хинди в никакъв случай през живота си не е посещавал Тексас, само че това не му пречи да стане основен воин във подправена вест. „ Той разбра и… в действителност се разстрои... “, споделя Блеър, „ Той беше воин на голям брой мнения в Туитър какви ксенофоби и расисти сме. Аз незабавно отстраних информацията и му изпратих милион извинения “.

Това не е единственият миг, когато лъжите на Блеър засягат действително съществуващи хора. В различен от уебсайтовете му има история за американски боец, който бил беглец. Но той употребява името и фотографията на същински човек, който няма нищо общо с историята.

Шенк вижда, че историята се разраства. И когато я ревизира, схваща, че един същински човек е бил незаслужено използван в една подправена история. Той написа на Блеър и упорства да отстрани историята. Но двамата мъже не престават да споделят посредством известия онлайн. И тук е мястото, където Блеър разкрива тайната си - същинската причина да написа подправени вести.

Какво крие същинският Кристофър Блеър?

Блеър е удовлетворен, че Шенк се е свързал с него. Има нещо, което го откроява от другите факт-разобличители, дружно с обстоятелството, че поддържа връзка с него. Другите създатели на уеб страници за инспекция на обстоятелства, споделя той, изискват премахване на изявления, само че в никакъв случай не беседват с него преди да го вършат. Шенк се изправя намерено пред Блеър, показва грешката и тогава смъква подправената история от интернет. И по този начин, Блеър кани Шенк в загадка Facebook група с фенове на работата му.

Именно там Шенк научава истината за Блеър и получава взор върху това, което движи един основател на подправени вести. " Той главно изясни целия си проект ", споделя Шенк. " Как работят подправените новинари. "

В последната колона на уеб страницата му четем следния текст: " Ние сме тук, с цел да ви предоставим информация, която можете да употребявате, с цел да продължите да сте осведомени дотолкоз, доколкото консерваторите се усещат удобно от това. Моля, не използвайте нашата страница в комбиниране с Google или с новините, това ще ви заблуди още повече “. Сатира - не вести, не мнение, не агитация - е методът, по който Блеър разказва работата си.

Целта му е да подмами консервативните американци да споделят подправени вести, с вярата да покажат своята, както той я назовава, " нелепост ".

" Избрахме да пуснем на пазара форма като сатирата, с цел да сме сигурни, че всички ще вдървен, че това не е действително ", споделя той, акцентирайки, че някои от неговите страници имат доста повече разобличения от световноизвестния уебсайт за ирония Лукът (The Onion).

Щом историите му станат „ вирусни “, Facebook се взривява от мнения. И това е моментът, в който Кристофър Блеър, създателят на подправени вести, се трансформира в Кристофър Блеър – кръстоносецът- ляв трол.

" Мисията с тролването на първо място е да ги притеглим в мненията (раздел под всяка подправена статия]) ", споделя той. Тогава стартира офанзивата. Фалшивоновинарят се трансформира в изобличител, разкрива и рапортува най-крайните консуматори измежду своите почитатели. " Мога да покажа стотици профили, които сме закрили ", споделя Блеър. Той твърди, че е разкрил даже членове на " Ку Клукс Клан " и крайни расисти.

" Постигнахме даже това хора да бъдат уволнявани от работата си ", споделя той. „ Ние ги разобличаваме даже пред техните фамилии. Кажете каквото желаете за мен, наречете ме даже страшилище. Но аз съм изцяло горделив със себе си. "

Кози върху кози

Блеър и дребната му войска писатели и съдружници имат и други способи за битка с идеологическите си съперници. И една от неговите политически стимулирани каскади става именита в света на интернет.

" Това беше задача, траяла месеци ", споделя той. Целта беше да се проникне в консервативните страници на Facebook и да ги превземем, като спечелим доверието на админите им до степента, в която са им дадени администраторски привилегии, с които те са изхвърлили първичните притежатели. " Това беше войска от хора ", споделя той, оценявайки, че неговата група най-после е поела контрола върху 26 консервативни Facebook страници.

" Оригиналните фотоси на страниците бяха на Обама, линчуващи го и изобразяващи го като мохамеданин. Всички тези глупави постове, изпълнени с ненавист, оформяха типичната консервативна страница. Ние просто ги разбихме, изритахме ги надалеч.

" Влязохме в страниците им и сменихме всичко със фотоси на кози ", споделя той. „ Призовах армията на троловете и те се разкриха. В продължение на дни се наблюдаваше явлението кози върху кози.

Шенк познава историята добре. " Случаят е повече от доказателство за същинската мотивация на Блеър – политически стимулирана подигравка.

Аз не съм страшилище. Аз съм либерал... задачата не са парите

За Блеър парите стартират да пресъхват. До огромна степен заради измененията във Facebook, той споделя, че в този момент прави единствено част от това, което е правил в разгара на взрива на подправени вести. Но той упорства, че парите в никакъв случай не са били цел и настойчиво назовава себе си " водач на съпротивата " против президента Доналд Тръмп и Републиканската партия. „ Не съм страшилище. Аз съм либерал ", споделя той. " Целта не са парите ".

" Няма пари към този момент шест месеца. Но продължавай да гледаш моята страница, към момента съм деен, към момента го върша. Аз към момента пиша. Все още имам вяра и постоянно ще го върша “. Блеър и Шенк си разменят известия онлайн, само че в никакъв случай не бяха говорили. Доскоро, когато повиках и двамата по едно и също време и записах диалога за Би Би Си Трендинг. Те не се нуждаеха от доста увещание и имаха предпочитание да беседват между тях. Но диалогът стартира неудобно. Двама мъже, които нормално не пестят думи, внезапно се оказаха прекомерно сдържани, несигурни какво да кажат. Шенк стартира, като споделя, че до избрана степен се възхищава на Блеър.

" Той е доста добър в това, което прави ", споделя той. " Неговите истории постоянно са били много лесни за разкриване, тъй като в основата си демонстрират, че в края на краищата всичко е подправено - а същото се схваща и (това, което самият Блеър заявява) от заглавието на неговите уеб сайтове ". Но Шенк няма да спре да рапортува за тях, в случай че станат „ вирусни “ - фактът, че нещо е показано като ирония, не го стопира да го преследва.

" Работата ми е да управлявам обстоятелствата. Работата ми не е да давам мнение за това ", споделя той.

Това, което върша, е форма на изкуство

" Независимо дали сте съгласни с това или не, това, което върша е форма на изкуство, " споделя Блеър. " Нещата, които пиша отдавна – чета ги и се дръзвам на себе си. Това е абсурд “.

Шенк показва, че постовете на Блеър постоянно го водят до други подправени новинари, които не страдат от възприятие за отговорност и които доста по-лесно популяризират неистини.

Македонските младежи не са единствените, които копират и разгласяват от Блеър - други основатели на подправени вести по целия свят вършат същото.

Поради това Шенк споделя: " Той е отлично средство за разкриване на същински подправени новинарски уеб сайтове ".

Не се пробвам да те залича

И по този начин се оказва, че един диалог, който може да бъде гневен или враждебен, е в действителност много другарски. Дори когато Блеър изрично декларира, че няма да спре да написа подправени истории.

„ Не знам дали Маартен желае да ме спре. Може би той в действителност желае. " След това се обръща непосредствено към своя конкурент: " Добре пристигнал си да опиташ “, подсмихва се той.

„ Определено мога да те уверя, че не се пробвам да те залича “, отвръща Шенк.

Тъй като диалогът съвсем завършва, запитвам Блеър - този „ кръстник “ на подправени вести - и неговият „ ловджия “, имат ли думи за разлъка.

" Никога не спирай да правиш това, което правиш ", споделя Блеър.

И, с нотка на почитание в гласа си, Шенк дава отговор:

" Ти също. " /БГНЕС

----------------------

Аниса Субедар, Би Би Си
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР