Криптокомпанията Nexo сключи споразумение с американската прокуратура и плати глоба

...
Криптокомпанията Nexo сключи споразумение с американската прокуратура и плати глоба
Коментари Харесай

Българската прокуратура продължава разследването на случая Nexo

Криптокомпанията Nexo подписа съглашение с американската прокуратура и заплати санкция от 45 милиона $. С това се поставя край с следствието в щатите. Но не подобен е казусът у нас. Българската Прокуратура продължава да проверява компанията, само че към този миг няма публично правосъдно решение.

 
Мога да ви подсигурявам, че действаме в добър синхрон с всички правоoхранителни органи, които имат интерес от този случай в целия свят.
Иван Гешев, основен прокурор на Република България, 19.01.2023

Няколко часа по-късно изявление на обвинител номер едно,  следствието против Nexo в щатите остана в историята. Криптокомпанията заплати 45 милиона $ санкции и няма да предлага повече на американския пазар един от депозитните си артикули. В документално изказване до Euronews Bulgaria съоснователят на компанията Антони Тренчев заяви, че американските  регулатори завършили своите всеобхватни инспекции на активността на компанията.

Не са налице каквито и да било изказвания или обвинявания от страна на федералните регулатори на Съединени американски щати, че Nexo е взело участие в машинация или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени по отношение на финансовото положение на компанията

Единствената рекламация на управляващите в Съединените щати била във връзка с липса на нужната регистрация за предложение на лихвоносещ артикул на Nexo, признат за скъпи бумаги.

А в България към този миг няма никакво правосъдно решение.

 
Напълно допустимо е Nexo в Съединени американски щати да са създали едно нарушаване, а в останалите юрисдикции да нямат нарушаване. Лично аз се надявам да не се развият нещата по който се развиха с ареста на Бойко Борисов и да се окаже че цялото нещо е PR акция и съдът да разгласи за противозаконни тези обиски и това следствие.
Теодор Димокенчев, специалист в криптосферата

От Nexo са безапелационни, че прекратените инспекции в Съединените щати са доказателството, че българската прокуратура „ злоупотребява с американското име “ и че интернационален детайл в следствието у нас в действителност не съществува. От прокуратурата у нас отхвърлиха да застанат пред камера, само че насочиха поздрави към американските им сътрудници.

Работата по досъдебното произвеждане продължава, като желая да подчертая, че то е в тясно съдействие с нашите задгранични сътрудници. По досъдебното произвеждане са приобщени голям брой тъжби от английски жители, съдържащи изказвания, че са жертва на измами от страна на Nexo.

На питане на Euronews още в първия ден, от Eurojust дадоха отговор, че техните инспекции на криптокомпании нямат връзка със случая Nexo.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР