Кредитният пазар продължава да се ускорява, като от началото на

...
Кредитният пазар продължава да се ускорява, като от началото на
Коментари Харесай

Граждани и фирми трайно теглят повече кредити, лихвите остават стабилно ниски

Кредитният пазар продължава да се форсира, като от началото на годината до края на октомври банките в България са отпускали месечно по 310 млн. лева жилищни и 430 млн. лева потребителски заеми - с по към 100 млн. лева повече, в сравнение с междинните суми, предоставяни за първите 10 месеца на 2020 година Това демонстрират данните от лихвената статистика на Българска народна банка, от които се вижда още, че в последните месеци темповете трайно порастват, като единствено през октомври семействата са получили ново финансиране за общо 790 млн. лева, от които 455 млн. лева за ползване и 345 за жилищни потребности.

Активизиране се следи и в корпоративния сегмент, където средномесечните суми също нарастват със сходни темпове. Така за интервала януари - октомври 2021 година бизнесът в страната е получавал приблизително по близо 690 млн. лева банково финансиране на месец по отношение на близо 580 млн. лева за същия интервал на предходната година.
По-ясна картина
От началото на 2021 година Българска народна банка разгласява по-детайлна лихвена статистика, която дава повече разбивки и благоприятни условия за разбор. Например при остарялото показване на данните в категорията " нов бизнес " влизаха и предоговорени заеми с изменени основни условия като рента или период, както и рефинансирания или обединявания на няколко заема на един дебитор. Това не позволяваше да се получи действителна картина на фактически новоотпуснатите средства. С новия формат към този момент настрана са показани и данни за предоговорените и рефинансирани заеми, което дава опция както да се наблюдава динамичността при тях, по този начин и да се добие по-ясна визия за същинското ново кредитиране.
Реклама
По-детайлните данни демонстрират възходяща динамичност и при предоговорените и рефинансирани заеми на семействата - от началото на тази година до октомври приблизително месечно те са надлежно 121 млн. лева и 113 млн. лева при жилищните и потребителските заеми в съпоставяне със надлежно 103 млн. лева и 102 млн. лева за десетмесечието на пандемичната 2020 година При фирмените заеми размерите на преструктуриранията изостават до приблизително 600 млн. лева на месец по отношение на следените приблизително по 780 млн. лева за същия интервал на предходната година. Тук обаче би трябвало да се има поради това, че с приключването на кредитния мораториум за експозиции за към 9 милиарда лева до края на тази година при започване на идната може да се чака и растеж в размерите на предоговарянията.
Без изненади при лихвите
При цената на новоотпуснатото финансиране предстоящо данните за последния месец не демонстрират основни съмнения и лихвите остават покрай рекордно ниските си стойности, като в множеството сегменти бележат леко намаляване. При жилищните заеми в левове, които са над 95% от портфейла, регистрираният междинен % е 2.67 в края на октомври при 2.68 месец по-рано и приблизително 2.74 за деветмесечието. При потребителското финансиране в левове, което е близо 99% от портфейла в сегмента, междинната рента за последния месец е била 8.19% при 8.4% през септември и приблизително 8.01% за първите девет месеца на годината.

Средната цена на новите заеми за бизнеса в левове е била 2.69% през октомври по отношение на 2.68% за септември. При заемите в евро статистиката регистрира намаляване от 2.52% до 1.77%, само че следва да се има поради, че при корпоративното финансиране придвижването на лихвите на месечна база постоянно е повлияно от еднократни резултати на огромни експозиции.
Реклама
Лихвите по новопривличаните срочни депозити от семействата трайно са към нулата (под 0.1%) и в левове, и в евро. За бизнеса спестяванията в банка в левове към този момент трайно носят негативна рентабилност (средно -0.2% от началото на годината), а лихвите по вложенията в евро кръжат към нулата, като към този момент общо взето остават над нея (но в границите на до 0.05%) и единствено в единични месеци стигат негативни стойности.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР