Кредити продължават да растат, но темповете в повечето сегменти се

...
Коментари Харесай

Кредитирането остава потиснато през февруари

Кредити не престават да порастват, само че темповете в множеството сегменти се забавят от ден на ден. Общо портфейлите на банките се усилват със 125.4 млн. лева за февруари и доближават 61.57 милиарда лева На годишна база обаче растежът се намалява до 4.13% при 4.57% през януари и 7.42% година по-рано.

Ръстът през февруари идва напълно от кредитирането на дребно. Със 109.4 млн. лева се усилват потребителските заеми, които доближават 11.95 милиарда лева, а с малко над 100 млн. лева жилищните. Те към този момент са 12.07 милиарда, като остават и най бързо растящия сегмент - 11.35% на годишна база. За съпоставяне, при потребителските заеми покачването към този момент втори месец е под 5%. При фирмените заеми през февруари има спад с 68.5 млн. лева, а на годишна база покачването се охлажда до 2.6%.
Преди края на мораториума
Лошите и преструктурирани заеми в системата остават на практика без смяна - намаляване от едвам 7.9 млн. лева до 4.93 милиарда лева Това съставлява 8% дял общо, като има леко усъвършенстване при фирмените заеми до 8.72% и леко утежняване при тези за семействата, които се повишават до над 7%.

В идващите месеци тези съотношения евентуално ще се утежняват, защото от ден на ден клиенти ще излизат от кредитния мораториум и евентуално част от тях ще се окажат в неспособност да обслужват заемите си или да изискат предоговаряне от банките си. Това към този момент е реалност за най-рано подали претенции краткотрайно да не вършат вноски, защото оптималният интервал за разсрочване беше девет месеца. До действителното прекласифициране на заеми като необслужвани обаче би трябвало да минат още 90 дни, в което да са в просрочие, тъй че по-значително повишаване би могло да се чака през второто тримесечие

Така без основни еднократни резултати и без наложени доста хранителни запаси евентуално февруари ще създаде облага за бранша от порядъка на 80-90 млн. лева, колкото сочат и предварителните данни в Паричната статистика на Българска народна банка. По-точните надзорни данни ще бъдат оповестени в края на март.
За спестяванията няма рецесия
От другата страна на салдото при депозитите растежът освен че продължава, само че и се форсира, освен това много изпреварващо по отношение на кредитирането. Общо в системата те доближават съвсем 95 милиарда лева, като на годишна база растежът е 12%. Той е висок във всички сегмента - при семействата сумата се усилва с 11.3% до 62.46 милиарда лева, а при компаниите покачването е с 13.3% до 29.28 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР