Крайнодесният и антиислямски популист Герт Вилдерс се насочва към огромна

...
Крайнодесният и антиислямски популист Герт Вилдерс се насочва към огромна
Коментари Харесай

При политическа промяна към крайната десница антиислямският популист Герт Вилдерс печели голяма победа на холандските избори

Крайнодесният и антиислямски популист Герт Вилдерс се насочва към голяма победа на парламентарните избори

От MIKE CORDER Associated Press и RAF CASERT Associated Press 23 ноември 2023 година, 4:02 ч.

ХАГА, Холандия -- Антиислямски популист Герт Вилдерс завоюва голяма победа на изборите в Холандия, съгласно съвсем цялостното броене на гласовете рано в четвъртък, в зашеметяващо клатушкане към крайната десница за нация, в миналото известна като фар на приемливост.

Резултатът ще раздруса Европа, където крайнодясната идеология е във напредък, и ще сложи Вилдерс на линия да води договаряния за образуване на идната ръководеща коалиция и евентуално да стане първият крайнодесен министър-председател на Холандия.

С съвсем всички преброени гласове, Партията на свободата на Вилдерс се очакваше да завоюва 37 места в 150-местната долна камара на Народното събрание, две повече от плануван от екзитпол, когато гласуването завърши в сряда вечерта и повече от два пъти повече от 17-те, които завоюва на последните избори.

„ Трябваше да се ощипя за ръката, “ a ликуващият Вилдерс сподели.

Политическите партии трябваше да проведат обособени срещи в четвъртък, с цел да обсъдят резултата, преди да стартира това, което евентуално ще бъде сложен развой на образуване на нова ръководеща коалиция Петък.

Въпреки острата си изразителност, Вилдерс към този момент стартира да ухажва други десни и центристки партии, като сподели в победна тирада, че каквито и политики да прокарва, ще бъдат „ в границите на закон и конституция. ”

Изборната стратегия на Вилдърс включваше апели за референдум за напускането на Холандия от Европейския съюз, цялостно прекъсване на приемането на търсещи леговище и отбиване на мигранти на холандските граници.

Той също по този начин се застъпва за „ де-ислямизацията “ на Холандия. Той споделя, че не желае да има джамии или ислямски учебни заведения в страната, макар че беше по-мек във връзка с исляма по време на тази предизборна акция, в сравнение с в предишното.

Вместо това успеха му наподобява основан на акцията му за ограничение на миграцията – казусът, който накара последната ръководеща коалиция да се отдръпна през юли – и справяне с проблеми като рецесията с разноските за живот и дефицита на жилища.

„ Мисля, че би трябвало да бъда почтен, доста хора са доста фокусирани върху един съответен проблем, който е имиграцията “, сподели гласоподавателят Норберт ван Билен в Хага в четвъртък сутринта. „ Така че мисля, че това е това, за което гласоподаваха хората, имиграцията и всички други аспекти на напускането на Европейския съюз, гледащи доста във вътрешността, а не на открито, просто са забравени. Всичко е обвързвано с имиграцията. “

В победната си тирада Вилдерс сподели, че желае да постави завършек на това, което той назова „ цунамито на убежището “, имайки поради казуса с миграцията, който господства в акцията му.

“ Холандците още веднъж ще бъдат номер 1 “, сподели Вилдерс. „ Хората би трябвало да си върнат нацията. “

Но Вилдерс, който в предишното беше определян като холандска версия на Доналд Тръмп, първо би трябвало да образува съдружно държавно управление преди да успее да поеме юздите на властта.

Това ще бъде мъчно, защото главните партии не са склонни да обединят сили с него и неговата партия, само че размерът на неговата победа укрепва ръката си при всевъзможни договаряния.

Уилдърс прикани другите партии да вземат участие градивно в съдружните договаряния. Питер Омцигт, някогашен центристки християндемократ, който построи своя лична партия Нов обществен контракт за три месеца, с цел да вземе 20 места, сподели, че постоянно ще бъде отворен за диалози.

Най-близката партия до Вилдерс на изборите беше алианс на лявоцентристката Лейбъристка партия и Зелената левица, за който се предвиждаше, че ще завоюва 25 места. Но неговият водач Франс Тимерманс даде да се разбере, че Вилдерс не би трябвало да разчита на коалиция с него.

„ Никога няма да формираме коалиция с партии, които претендират за това леговище търсачите са източникът на цялото злощастие “, сподели Тимерманс, заричайки се да пази холандската народна власт.

Историческата победа пристигна една година след успеха на италианския министър председател Джорджия Мелони, чиито корени на братята на Италия бяха пропити от носталгия по фашисткия деспот Бенито Мусолини. Оттогава Мелони смекчи позицията си по няколко въпроса и се трансформира в допустимото лице на твърдата десница в Европейски Съюз.

Уайлдърс дълго време беше огнестрелец, който се нахвърляше против исляма, към Европейски Съюз и мигрантите – позиция, която го докара покрай властта, само че в никакъв случай до нея, в нация, известна с компромисната си политика.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който се хвали, че е трансформирал Унгария в „ нелиберална “ страна и има сходни остри позиции във връзка с миграцията и институциите на Европейски Съюз, побърза да поздрави Вилдерс. „ Ветровете на смяната са тук! Поздравления “, сподели Орбан.

През последните седмици от акцията си Вилдерс ненапълно смекчи позицията си и се зарече, че ще бъде министър-председател на всички холандци, толкоз доста, че той завоюва прозвището Герт „ Милдърс “.

Изборите бяха свикани, откакто четвъртата и последна коалиция на отиващия си министър председател Марк Рюте подаде оставка през юли след не съумя да се съгласи с ограничения за ограничение на миграцията.

Руте беше сменен от Дилан Йешилгьоз-Зегериус, някогашна бежанка от Турция, която можеше да стане първата жена в страната министър председателят завоюва партията си с най-вече гласове. Вместо това беше планувано да загуби 10 места, с цел да приключи с 24.

Резултатът е последният от поредност от избори, които трансформират европейския политически пейзаж. От Словакия и Испания до Германия и Полша, популистки и твърдо десни партии победиха в някои държави-членки на Европейски Съюз и се поколебаха в други.

В четвъртък сутринта в Хага, Холандският гласоподавател Барбара Белдер сподели, че успеха на Вилдерс „ е доста явен знак, че Холандия желае нещо друго. “

___

Casert, обявено от Брюксел.

Водещи истории

Клетка за вата акцидент оставя зрелостник в кома след удар с бухалка в главата

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР