Кръводарителите стават платени от догодина. Те ще получават ваучер, чиято

...
Кръводарителите стават платени от догодина. Те ще получават ваучер, чиято
Коментари Харесай

За Киро и компания всичко е пари! Кръводарителите стават официално платени

Кръводарителите стават платени от следващата година. Те ще получават ваучер, чиято сума да е равна на 50% от дневното трудово заплащане, изчислено въз основа на междинната заплата за страната. Това значи, че актът ще се заплаща най-малко по 41.70 лв.. Изчислението е напълно ориентировъчно, направено по настоящите равнища на междинната работна и междинното на ден трудово заплащане, оповестява Марица.

Това плануват промени в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, които депутатите от ръководещата коалиция внесоха в Народното събрание.

Досега кръводаряването в България е гратис. Новите промени би трябвало да влязат в действие от идната година. Тогава междинната работна заплата ще е по-висока, надлежно и заплащането към кръводарителите – по-голяма сума.

Увеличени са и разноските за храна и питиета и по този начин вместо за 8 лева донорите ще получават пакет за 15 лева Ще им се възвръщат направени разноски за превоз до 35 лева, които ще би трябвало да се потвърдят с документи. Сега тази сума е 5 лева

Остава и опцията лечебното заведение да заплаща за кръв при незабавни случаи и при липса на налични количества от нужната кръвна група; за произвеждане на ваксини, серуми и имуноглобулини; за научноизследователски цели. Цените ще бъдат от 120 до 180 лева на литър, като в този момент отново има такова възнаграждение, само че цените са по-ниски – 90 – 100 лева

Както и до момента, всеки кръводарител ще има право на два спомагателни дни заплатен отпуск.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР