Кратък и красив, с прекрасна музика и невероятни картини (целият

...
Кратък и красив, с прекрасна музика и невероятни картини (целият
Коментари Харесай

Фестивалът „Северно сияние“: „Викът на Мунк“

Кратък и хубав, с прелестна музика и невероятни картини (целият филм е изработен съвсем единствено от творбите на Мунк), „ Викът на Мунк “ се оказа за мен отлично, въпреки и малко закъсняло начало на фестивала „ Северно зарево “.Музеят на Мунк в Осло, който съгласно уредниците на фестивала Ангел и Здравко е обичаният им в норвежката столица, е най-големият в света музей, отдаден единствено на един художник. Архивът му съдържа 27 000 творби на Едвард Мунк. В цифрата няма неточност – двадесет и седем хиляди картини, рисунки, гравюри, бележки и писма са останали след гибелта на художника. И въпреки че Мунк живее и работи до 80-годишна възраст, обяснението за това голямо творчество е едно – в живота му просто няма нищо друго.

Филмът „ Викът на Мунк “ споделя за ориста на художника, без да проучва творчеството му – това вършат непрестанно сменящите се на екрана картини, пронизително красиви и живи. За създателя описват както биографите му и кураторите на музея, по този начин и Марина Абрамович, Трейси Емин и Лив Улман – модерни създатели със собствен взор върху Мунк и мощна емпатия към този измъчен талант.

Останал сирак на петгодишна възраст, Мунк стартира да рисува напълно рано и в никакъв случай не посещава никакви школи по изобразяване – всичко научава самичък, с непримиримост, храброст и всевъзможни художествени опити. С изключение на две къси и горчиви любовни истории, той няма персонален живот, не основава семейство и ориста му е обвързвана единствено с картините му и с неистовата потребност да рисува.

Останалото би трябвало да се види, даже и единствено на екрана на киното. Програмата на „ Северно зарево “ е тук.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР