Красивият Несебър е един от най-древните градове не само в

...
Красивият Несебър е един от най-древните градове не само в
Коментари Харесай

Стенопис на Исус Христос в ракета, но този път в Несебър

Красивият Несебър е един от най-древните градове освен в България, само че и в цяла Европа. Той е зародил преди повече от 3200 години и разполага с цели петнадесет неповторими средновековни църкви.

Въпреки че извън късносредновековната православна черква Свети Спас не може да грабне посетителите си със забележителна архитектура, в нея се намират неповторими находки. Една от тях е стенна живопис, който символизира Преображение Господне. На него е изобразен Исус Христос, който е в овално зарево. Нарисувани са още и лъчи от светлина, които излизат от сиянието.

Според някои последователи на Дан Браун този стенна живопис символизира галактическа ракета. Подобна находка има непокътната в църквата Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско в село Добърско край Банско. Много хора назовават стенописа там Исус в галактическа ракета и го одобряват за единствения по рода си.

В несебърската черква обаче сходно изображение е съхранено даже още по-добре. То е от 1609 година, до момента в който другата рисунка от Добърско е направена през 1614 година. Специалистите са на мнение, че тук не може и дума да става за извънземни знаци, само че феновете на галактическите загадки не престават да държат на мнението си.

Друга забавна находка е плоча, намираща се в несебърската черква. На това място през 17 век са заровени останките на принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина.

Принцесата, чието рождено име е Мария, е щерка на Андроник ІІІ Палеолог и Ана Савойска. Тя е можела да бъде българска кралица, само че когато е била единствено на една годинка, е предопределена за брачна половинка на българския престолонаследник Михаил Асен, чийто татко е противников държател.

 Добърско

Годежът на младите се е състоял след осем години. На самата брачна гала Мария е била на 13 години, а брачният партньор ѝ на 19.

Десет години по-късно Михаил Асен умира при Велбъжд, а младата владетелка взема решение да се отдръпна до края на живота си в несебърския манастир. Замонашвайки се, тя приема името Матаиса.

През 1399 година Мария умира и е заровена алегорично в Старата Митрополия. През 17 век тленните ѝ остатъци са изместени в храма Свети Спас.

Несебърската черква се отличава и с още един забавен детайл - върху стенописите, украсяващи стените, са издълбани лодки и кораби. Оказва се, че те са дело на моряци, които, след завръщането си от море, дошли в църквата да изрисуват лодка или транспортен съд за здраве и благоденствие по време на път.

Площите тъкмо към църквата Свети Спас са актуализирани с помощта на плана Вяра в Несебър. По същия план към този момент са реставрирани църквите Света Параскева и Свети Йоан Кръстител.

Предвижда се църквите в Стария град да бъдат включени в специфичен маршрут, който сигурно ще притегли доста български и задгранични туристи.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР