Красивите цветя могат да се ядат и да са отлична

...
Красивите цветя могат да се ядат и да са отлична
Коментари Харесай

Хапвайте цветя, за да сте здрави! Вижте кои

Красивите цветя могат да се ядат и да са отлична добавка за вашето здраве. Това се удостоверява от ново изследване от университета в Пиза, който е изучавал антиоксидантните свойства на 12 типа ядливи цветя.

Проучването е оповестено в списание Scientia Horticolturae.

Учените припомнят, че цветята са красиви и положителни за храна и имат вкусови качества, постоянно сходни с моркова или ряпата. Цветовете работят удобно на вашето здраве, тъй като са богати на антиоксиданти.

Изследванията в Университета в Пиза преглеждат дванадесет типа растения, които постоянно се употребяват единствено като декоративни - теменужка, петуния, обичка и др.

Интересна констатация е, че антиоксидантната мощност на цветята е доста по-висока от тази на елементарните зеленчуци като се изключи пореч и невен с измерени по-ниски стойности.

 Ядливи цветя

Част от тази висока антиоксидантна интензивност се дължи на високото наличие на антоцианини, най-малко в тази ситуация на цветя с червени или сини цветове, и в реалност най-хубавите подхранващи свойства са налични в най-пигментирани цветята - обявиха откривателите.

Проучването прави оценка подхранващите свойства и привлекателността на цветята посредством тест за усет. Повечето цветя имат осезателен усет. Например латинката припомня ряпата, а бегонията припомня усета на лимона.

Сред цветята, богати на антиоксиданти, учените показват бегония, латинка, теменужка, петуния, обичка, пореч и невен.

Отвъд избраното в началото съмнение във връзка с тази странна храна постоянно цветята припомнят пикантни аромати и киселини, от време на време сходни на елементарните зеленчуци, само че с друга текстура и вкусови качества, която е по-мека и ароматна.

 Ядливи цветя

Привлекателната храна сигурно може да се трансформира в неизменима част от нашата диета. Ядливите цветя са доста и лесни за приложимост в кухнята, просто изберете пресни такива от вашата градина, отглеждани по натурален път или изсушени и закупени от билковите аптеки.

Може да украсите вашите ястия и сладкиши с роза, карамфил или глухарче.

Освен че ще има изгода за здравето, ще поднесете и приятна изненада на вашите посетители и другари.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР