Кралят на Нидерландия Вилем-Александър откри днес една от най-модерните ферми

...
Кралят на Нидерландия Вилем-Александър откри днес една от най-модерните ферми
Коментари Харесай

Холандският крал ще храни народа с насекоми

Кралят на Нидерландия Вилем-Александър откри през днешния ден една от най-модерните ферми за инсекти в Европа. Тази промишленост става все по-голяма и холандските управляващи са уверени, че в бъдеще тя ще спомогне за запазването на устойчивостта в земеделието, заяви ДПА, представена от БНР.

Фермата ще е първата, която ще създава от насекомите огромни количества животинска храна, богата на протеини.

Първоначално ще се развъждат ларви от мухата черен боец, съгласно компанията Протикс (Protix), която ръководи фермата и фабриката.

Тази храна може да способства доста производството на месо, риба и яйца да стане по-устойчиво.

Насекоми като черните бойци и брашнения червей са " обещаващ различен източник " на протеини, съгласно холандското министерство на земеделието, природата и храните. Mинистър Карола Схоутен също участва на откриването фермата в южния холандски град Берген оп Зоом.

Използването на животинска храна от инсекти сега е законно при развъждането на риба в Европейски Съюз. Съоснователят на Протикс Тарике Арсивала обаче чака възбраната за хранене на домашни птици и прасета с този вид храни скоро да бъде вдигната.

Компанията е международен водач по развъждане на инсекти и чака пазарният й дял да нараства, защото клиентите имат все по-екологично мислене.

Арнолд ван Хуис от университета във Вагенинген твърди, че ползата в земеделския бранш става все по-голям, защото това произвеждане е по-евтино и по-щадящо околната среда.

По думите му обаче не би трябвало да се чака насекомите скоро да станат храна за хората в западните страни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР