Кралските регалии са тясно свързани с историята на ВеликобританияЩе спази

...
Кралските регалии са тясно свързани с историята на ВеликобританияЩе спази
Коментари Харесай

Вековни тайни в короната и пръстена на Чарлз

Кралските регалии са тясно свързани с историята на Англия Ще съблюдава ли новият крал традициите на предцитеси?
 

Погледите на целия свят са отправени към събитие, което не е виждано от 1953 година насам - коронясването на английски монарх. Говори се, че самият Чарлз III е поискал по-скромна гала, само че колкото и " обрана " да е тя, няма подозрение, че бижутата ще играят основна роля в нея. А с тях новият крал няма право на избор...

-->

Като начало Чарлз ще държи

златния жезъл на суверена с големия елмаз Кулинан I,

който е с рекордното тегло от над 530 карата. Това е най-големият шлифован бял елмаз в света и той е прикачен към единствено един от скъпите свещени предмети, които се употребяват по време на коронацията, с цел да показват властта и дълга на монарха.

Колкото и принц Чарлз да желае да рационализира монархията, както той нееднократно е подсказвал, някои неща, като службата по коронацията, която се води от Кентърбърийския архиепископ още от Нормандското завоюване на Англия през 1066 година, са подбудени от традицията.

Принц Чарлз е единствено на четири годинки, когато майка му Елизабет втора е коронясана през 1953 година в определяната като най-скъпата и екстравагантна коронация досега - първата излъчена онлайн по малкия екран. Неизбежно е 73-годишният Чарлз (най-дълго очаквалият огромния си ден престолонаследник) да съблюдава кралските ритуали.

" Когато става въпрос за церемониални събития като коронация и разкриване на сесия на Народното събрание, има голям брой закрепени и обичайни протоколи, които се следват ", изяснява пред сп. " Таун енд кънтри " Виктория Мърфи - публицист, отразявал години наред английското кралско семейство. " Всички осъзнаваме, че монархията се е модернизирала и наподобява доста по-различно от това, което е била преди стотици години, само че когато става дума за събития като коронясването, в действителност погледът към предишното е най-хубавият метод да разберем по какъв начин ще наподобява това ", показва Мърфи.

През последните близо 900 години

церемонията по коронясването се организира в Уестминстърското абатство

И до момента в който огромна част от службата ще следва същите протоколи като коронацията на майка му, този път принц Чарлз ще бъде коронясан дружно със брачната половинка си Камила. Кралицата реши това през февруари тази година, когато разгласи, че нейното " откровено предпочитание " е Камила да бъде коронясана като кралица-консорт, когато Чарлз заеме трона. Майката на Елизабет Втора (също Елизабет) получава тази чест, когато брачният партньор й Джордж Шести става крал през 1937 година.

Когато Чарлз бъде коронясан, той в дословен смисъл ще почувства какъв брой тежка е короната. Изработена от солидно злато и с 444 скъпоценни камъка, в това число рубини, гранати, сапфири и турмалини,

Короната на Св. Едуард

(кръстена на един от последните англо-саксонски крале, разгласен за светец) тежи цели 5 кг. Създадена и за първи път употребена е за коронацията на Чарлз II през 1661 година, с цел да размени средновековната корона, която е била претопена през 1649 година след изтезанието на Чарлз I. Строго охранявана, дружно с другите кралски бижута, в лондонския Тауър, тя се изважда единствено за коронации.

Като знак на религиозната му отговорност към англиканската черква и трона принц Чарлз ще получи Коронационния пръстен, прочут още като брачната халка на Англия, който се слага на безименния пръст на дясната ръка на монарха. Това е същият предмет, който е бил употребен в продължение на съвсем два века, започвайки с коронацията на крал Уилям IV през 1831 година, направен от английските бижутери " Ръндел, Бридж и Ръндел " (Rundell, Bridge & Rundell), на които е поръчано да основат символичния пръстен с шлифовани рубини под формата на кръст върху огромен сапфир.

Разбира се, рубините съставляват кръста на Св. Георги (символ на Англия), а сапфирът е отпратка към цвета на шотландското знаме. Единственият монарх, който не е носил същия пръстен, е кралица Виктория, чиито дребни пръсти претендирали умалена версия на бижуто.

През 1831 година крал Уилям IV също по този начин поръчва

пръстен на кралицата

за брачната половинка си Аделаида, с розово-червен рубин и диаманти. Майката на кралица Елизабет носи този пръстен на коронацията на крал Джордж VI. Вероятно и Камила ще го носи по време на церемонията.

Чарлз пък надали ще смъкна своя запаметяващ се пръстен с монограм на лявото кутре. Той е знак на неговата мощност и съвсем в никакъв случай не се смъква. Датира отпреди 175 години и за последно е бил носен от неговия чичо Едуард Vттт преди да се възкачи на трона (същият, който абдикира, с цел да се ожени за своята американска обич Уолис Симпсън).

В основата на церемонията е моментът, в който архиепископът на Кентърбъри ще благослови, помаже и освети Чарлз, след което ще му връчи скиптъра на суверена. Скиптърът, който съставлява силата и ръководството на короната, в началото е изработен за коронацията на Чарлз II през 1661 година и от този момент е употребен при всяка коронация. Теглото му се усилва през 1910 година, когато крал Джордж V прибавя превъзходния елмаз Кулинан I към скиптъра.

Оригиналният елмаз Кулинан - камък от 3106 карата - открит в Южна Африка през 1905 година, е подарък на крал Едуард VII от държавното управление на Трансваал. Монархът трябвало да бъде умилостивен след Англо-бурската война. Кралят наредил необработеният елмаз да бъде нарязан на девет огромни камъка и 96 по-малки. След Кулинан I, вторият по величина - Кулинан II - е инсталиран в Имперската корона.

Знаем също, че

Чарлз ще държи кралското кълбо

( " глобус крусигер " ) - християнски знак от времената на Средновековието, който припомня, че властта на монарха произлиза от Бог. Изработен през 1661 година златният глобус е заобиколен от кръст с изумруди, диаманти, рубини, перли и сапфири и огромен аметист от горната страна.

Но не всички регалии са богато украсени. Очаква се да вземем за пример архиепископът да окичи Чарлз с два златни армила (вид гривни), по една на всяка китка, които са знак на връзката на монарха с народа. Семплите гривни, подплатени с алено кадифе, бяха направени от бижутерите " Гарард " (Garrard) за коронацията на кралица Елизабет.

След службата принц Чарлз евентуално ще се покаже на балкона на Бъкингамския замък, с цел да поздрави народа, към този момент носейки

Имперската държавна корона

Това е може би най-известната корона, тъй като кралица Елизабет я е носила неведнъж, в това число при откриването на Народното събрание. През последните няколко години короната, тежаща близо кг и половина и украсена с 3000 скъпоценни камъка, беше поставяна на кадифена възглавница до монарха, до момента в който произнасяше слово пред Народното събрание. През 2021 година тя беше до Чарлз, който даде старт на сесията на Народното събрание вместо своята майка.

Имперската държавна корона има скъпоценни камъни, натоварени с доста история и даже несъгласия. На нея стоят 104-каратовият Стюартов сапфир и 170-каратовият Черен рубин на принца (който в действителност е червен шпинел ), дружно с Кулинан II, четири перли, за които се счита, че са пристигнали от чифт обеци на кралица Елизабет I, и сапфир, който в миналото е принадлежал на крал Св. Едуард.

Кога ще бъде церемонията по коронясването на Чарлз III към момента никой не знае. Дори самият Чарлз не знае, само че значимото е, че той ще съблюдава традицията и ще почете кралските регалии, тъкмо както са сторили доста монарси преди него, в това число майка му Елизабет Втора.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР