Кралица Елизабет II почина на 96 години в замъка Балморал

...
Кралица Елизабет II почина на 96 години в замъка Балморал
Коментари Харесай

От какво всъщност почина Елизабет? Смърт от старост няма

Кралица Елизабет II умря на 96 години в замъка Балморал в Шотландия. Според наскоро публикувания й смъртен акт тя е умряла от напреднала възраст, пише Discover Magazine.

Какво значи това?
-->
От здравна позиция " да умреш от напреднала възраст " не е същинската причина за гибелта. Всъщност под тази фраза се крие: той умря заради затруднения, породени от напреднала възраст. Всички човешки тела стареят, въпреки и с друга скорост. Въпреки това възрастта може доста да повлияе на това по какъв начин тялото ни реагира на пострадвания и болести, които могат да доведат до гибел.

Как остаряваме?

Според Mayo Clinic телата ни се трансформират по доста способи с напредването на възрастта. Плътността на костите и мускулите понижава, кръвоносните съдове и артериите стават твърди, зрението и слухът стават по-слаби, а кожата става по-тънка.

Това е по този начин, тъй като клетките в избрани тъкани или се регенерират по-бавно, или въобще не се регенерират. Например кожата ни губи разтегливост, тъй като регенерацията на клетките се забавя с възрастта. Мозъчните кафези могат да живеят дълго време, само че не се регенерират, откакто умрат. Това може да докара до когнитивен спад.

Здравословната диета и постоянните извършения обаче могат да оказват помощ за закъснение на стареенето.

Как възрастта въздейства на здравето?

Каква възраст се смята за остаряла? Има голям брой източници с голям брой отговори. Така да вземем за пример съгласно СЗО възрастните хора са хора на възраст над 60 години, съгласно Организация на обединените нации - над 65 години. СЗО разделя старостта на три стадия: 60-75 години - напреднала възраст, ранна старост; 75-90 години - преклонна възраст, късна старост; над 90 години - напреднала възраст, дългоденствие.

Въпреки това, както акцентират откривателите, няма точна възраст за количествено установяване на старостта, защото доста хора на 60 и 70 години са в чудесно здраве.

Старостта не е главната причина за гибелта, повода са множеството фактори, които водят до гибелта. Въпреки това, с напредването на възрастта и тялото ни стопира да регенерира кафези или ставаме по-малко дейни, способността ни да останем здрави отслабва.

Например, дългогодишен артрит или остеопороза може да затрудни упражненията, което води до загуба на костна компактност и нараснала отмалялост. По-малко дейните възрастни хора могат да развият по-твърди кръвоносни съдове и артерии, което значи, че сърцето би трябвало да работи по-усилено, с цел да движи кръвта в тялото. Това в последна сметка може да докара до сърдечна непълнота.

Възрастните хора също са по-склонни да умрат от пневмония и грип, тъй като телата им не са задоволително мощни, с цел да се борят с заболяването. С придвижване на възрастта нашата имунна система създава по-малко В и Т кафези, които оказват помощ в битката с инфекцията.

Превод: GlasNews
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР