Крал Чарлз III е наследил активи, които са увеличили богатството

...
Крал Чарлз III е наследил активи, които са увеличили богатството
Коментари Харесай

Личното състояние на Чарлз III е £1,8 млрд., преизчисли The Guardian

Крал Чарлз III е наследил активи, които са нараснали благосъстоянието му до съвсем 2 милиарда паунда, съгласно задълбочено изследване и разбор на The Guardian, оповестен през днешния ден.   Личното благосъстояние на монарха значително е прикрито от публичния надзор и е невероятно да се знае цялостната стойност на имуществото му, показва изданието.   The Guardian обаче прави първия повсеместен одит на активите на краля, акцентирайки, че най-ценният финансов актив на кралското семейство в действителност е цялостният имунитет от налог върху наследството. Това евентуално е разрешило на Чарлз да получи благосъстоянието на майка си без никакви вноски в държавната хазна.   В изказване по отношение на обявата на The Guardian представителят на краля споделя: „ Въпреки че не разясняваме частни финанси, вашите цифри са извънредно изобретателна композиция от спекулации, догатки и грешки “.   Бъкингамският замък е отказал да даде различни числа, базирайки се на политиката си да отхвърля да разяснява персоналните финанси на кралските особи, настоявайки, че те би трябвало „ да останат частни, както при всеки различен човек “, показва The Guardian.   Изследването на активите на краля обаче разкрива какъв брой разнообразни са те от тези на всеки различен субект, добавя изданието.   Личното благосъстояние на Чарлз се прави оценка на общо £1,815 милиарда – сума, която е три пъти по-голяма от скорошно пресмятане на Sunday Times, което не включва някои от най-ценните му активи.

За да каталогизира притежанията на краля, екип от кореспонденти на The Guardian работи с 12 специалисти, които имат опит в оценяването на земя, парцели, транспортни средства, изкуство и бижута. Изданието се пробва да наблюдава и капиталовите активи на краля.   Трудността при разграничаването на публичното от частното благосъстояние е илюстрирана от наличните 23 транспортни средства в Royal Mews в Бъкингамския замък и Сандрингам, частното имение на краля в Норфолк, измежду които Rolls-Royces, Bentley и Jaguar.

Някои кралски коли са частна благосъстоятелност или дадени назаем на Уиндзор от производители. Други се държат от монарха от името на нацията.   Допълнително объркващо е, че транспортните средства, обозначени като „ държавни коли “, от време на време се употребяват частно, като да вземем за пример когато принцеса Юджини, която в никакъв случай не е била работеща кралска персона, идва на сватбата си с „ държавен “ Rolls-Royce Phantom VI от 1977 година на стойност £1,3 милиона, отбелязва The Guardian.   Дворецът e отказал да разяснява кои коли Чарлз държи в интерес на нацията и кои са частна благосъстоятелност. Консервативно пресмятане, основано на експертни оценки на тези коли, които могат да се одобряват за частни, допуска, че те костват £6,3 милиона, добавя изданието.
Частна благосъстоятелност на стойност £330 млн.   На Крал Чарлз не му липсват дворци, крепости и резиденции, на които да се любува, само че множеството от тях механически не са негови като Бъкингамският замък и дворецът Кенсингтън.   Чарлз обаче е наследил от майка си две селски имения, които са измежду най-ценните му активи. Първото е Балморал, служило като леговище на фамилията на Уиндзор повече от 150 години. Семейството беше там след неочакваната гибел на Даяна, принцесата на Уелс през 1997 година Това беше и мястото, където след късото си боледуване кралицата умря през септември предходната година, напомня The Guardian.   Имението включва освен замъка Балморал, само че и 21 725 хектара земя и е оценено от специалист, представен от The Guardian, на £80 милиона.

Още по-ценно е обширното имение Сандрингам в Норфолк, купено през 1862 година от Виктория за нейния наследник. В допълнение към самото имение, което туристите могат да посещават против £23, Сандрингам включва 6400 хектара земеделска земя и парцели, давани чартърен.   С помощта на експерти The Guardian прави оценка Сандрингам на £250 милиона.   Чарлз не би трябвало да е платил налог върху наследството на Балморал или Сандрингам заради доста преференциално съглашение, което майка му реализира през 1993 година с консервативното държавно управление на тогавашния министър-председател Джон Мейджър, което разрешава монарсите да бъдат освободени от налог върху наследството, стимулирайки Уиндзорите да насочат цялото си благосъстояние по линия на заместничество.   Това прави краля извънредно богат, въпреки и в ущърб на неговите братя и сестри, принцеса Ан, принц Едуард и принц Андрю, който съгласно известията е „ обезверен “, че не е получил това, което счита, че му се дължи.  Истинската дойна крава в кралския портфейл е херцогство Ланкастър, което се ръководи като печеливш бизнес, осигурявайки на всеки, който седне на трона, годишни приходи от към £20 милиона.   Създадено с кралска харта преди стотици години, имението от епохи е обект на развълнуван спор за това дали би трябвало облагите от него да отиват в хазната, напомня The Guardian.

Коне, филателия, изкуство, бижута   Сред многото активи, които починалата кралица е оставила на най-големия си наследник, евентуално с цел да се избегне заплащането на налози върху наследството, са нейните коне. Общата им планирана стойност е най-малко £27 милиона, добавя The Guardian.   След гибелта на майка си Чарлз е спечелил £2,3 милиона от продажба на коне на търг, измежду които някои, подарени на кралицата от емира на Дубай и Ага Хан. Дворецът показва, че ги преглежда като „ персонални “, а не като публични дарове.   Той не прави същото изказване за два публични подаръка, от Канада и Лаос, които са включени в персоналната сбирка от марки на кралското семейство. Кралската филателна сбирка се счита за най-хубавата в света и съдържа стотици хиляди марки, някои от които са събрани от прадядото на Чарлз, Джордж V, от английските пощи и колонии.   Изключително лимитираният достъп на обществеността до сбирката способства за сложността при опитите на The Guardian да я оцени. Но консенсусът сред четирима специалисти e, че коства най-малко £100 милиона.   На династията Уиндзор е неразрешено да третира публични дарове като своя частна благосъстоятелност, показва The Guardian.   Освен коне и марки, тези дарове включват голям брой скъпи творби на изкуството, получени от фамилията по време на пътувания в чужбина. Сред тях са творби на Марк Шагал и Салвадор Дали, подарени на принц Филип.   Както Филип, по този начин и бабата на краля, са били запалени колекционери на изкуство и са купили доста творби на преференциални цени, които, продадени през днешния ден, биха осъществили неведнъж по-висока от истинската цена.

Те включват картина на Моне, купена от кралицата майка в Париж малко след Втората международна война, когато цените са били ниски, за £2000. Сега тя може да коства £20 милиона, съгласно специалистите, с които е работил The Guardian.   Изданието показва също по този начин, че общата стойност на 60 от най-значимите творби в лист от съвсем 400 творби, изложени в „ частни “ или „ персонални “ кралски сбирки, е £24 милиона.   Тази сума не взема поради „ наградата “, която някои купувачи биха могли да платят за предмети, които преди са били благосъстоятелност на английски кралски особи.  Що се отнася до сбирката от бижута на кралското семейство, чиято по-голяма част е насъбрана от кралица Мери, бабата на Елизабет II, специалистите на The Guardian правят оценка 54 частни бижута на стойност £533 милиона, отчитайки и надценката, която бижутата неизбежно биха имали, бидейки кралска благосъстоятелност.   Инвестиции   Нито един аспект от благосъстоянието на семейство Уиндзор не е по-таен от неговите капиталови активи. В продължение на десетилетия кралските вложения са укривани от фиктивна компания, която, както разкриват архивите, е основана, с цел да отбрани „ смущаващото “ персонално благосъстояние на кралицата от публичен надзор, написа The Guardian.    През 1993 година публицисти от Times обаче прегледаха регистрите на акциите на компании от FTSE 100, съобщавайки, че се счита, че към £43 милиона от тях се държат от монарха. Ако тези средства са останали вложени в компании от FTSE 100, през днешния ден същите вложения биха били на стойност £118 милиона, показва The Guardian.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР