КПКОНПИ изпълни желанието на депутатите от парламентарната комисия по превенция

...
КПКОНПИ изпълни желанието на депутатите от парламентарната комисия по превенция
Коментари Харесай

КПКОНПИ предлага: Проверка на криптовалута и скъпоценни камъни за висшите чиновници |

КПКОНПИ извърши желанието на депутатите от парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията при чуването на шефа й в оставка Сотир Цацаров и изпрати своите визии за промени в Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

Според известието на КПКОНПИ планът има напълно експертен темперамент и е направен от работна група, назначена със заповед на ръководителя на комисията още при започване на 2020 година За нескончаем интервал от време работната група е анализирала насъбрания досега професионален опит, както и проявените проблеми в непосредствената работа по приложението на настоящия закон. Ползван е опит от законодателство с подобен предмет на други страни, с чиито антикорупционни органи КПКОНПИ има подписани меморандуми за съдействие, се схваща още от известието.

Новите положения са свързани с това, че е прецизиран оптимално кръгът на лицата, избрани от закона като заемащи висши обществени длъжности. Засилва се парламентарния надзор като на всеки три месеца съответната комисия в Народно събрание ще изслушва членовете на КПКОНПИ. 

За първи път се вкарва обвързване на лицата, заемащи висши обществени длъжности, да заявяват притежаваната от тях виртуална валута (криптовалута), както и капиталови благородни метали и скъпоценни камъни. Засилват се ограниченията за отбрана на хората, които подават сигнали за корупция и спор на ползи.

Друг любопитен детайл от предложенията е, че се предлага да се заявяват " протоколните дарове " , които получават висшите служители по време на работата си. Предлага се още министрите на финансите и на правораздаването и комисията да одобряват взаимни актове – методики за осъществяване на имуществени инспекции и за определяне на противоречие в имуществото на проверяваните лица.

Проверяваният интервал се понижава от 10 година на 5 година обратно, а размерът на забележителното противоречие, при установяването на което стартира произвеждане по лишаване, се усилва от 150 000 лева на 300 000 лева Предвижда се и прекосяване на дирекция „ Противодействие на корупцията “ от КПКОНПИ в ДАНС, което постанова и съответни промени в Наказателно-процесуален кодекс и ЗДАНС. По този метод се връща ситуацията в закона отпреди 2018 година, когато тези пълномощия се изпълняваха от чиновници на държавната организация.

Предлага се и възобновяване на законодателната уредба от 2013 година, при която право да проверяват корупционни закононарушения имат и проверяващи сътрудници от ДАНС .

Съзнателно в законопроекта не се оферират промени в състава и в метода на избор на комисията – това решение е напълно в пълномощията на народните представители, означават от КПКОНПИ.

Експертният план на ЗИДЗПКОНПИ е изпратен и на президента, на ръководителите на парламентарните групи, на ръководителя на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси, на министър-председателя, на министрите на вътрешните работи и на правораздаването, както и на ръководителя на ДАНС.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР