Козунакът е емблематичен за пролетния празник Великден. Освен това е

...
Козунакът е емблематичен за пролетния празник Великден. Освен това е
Коментари Харесай

Как правилно да замесим и сплетем козунак

Козунакът е емблематичен за пролетния празник Великден. Освен това е и обичана закуска на мнозина през цялата година.

Купените козунаци радват с прелестен усет, само че постоянно е по-сладко, когато сме го приготвили сами. За да замесите и сплетете вярно вашия козунак, то би трябвало да следвате следните стъпки.

Замесването е първият значим миг. Първо се разтваря маята в прясното мляко, затоплено не повече от 35°C. Добавят се 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно. Всичко се омесва добре и се оставя на топло място да втаса.

През това време останалото брашно се пресява в огромна купа. Яйцата се разрушават и леко се затоплят. В брашното се прави кладенче и те се изсипват в него дружно със захарта, млякото, половин меко масло и втасала квас.

За да се получат оптимални резултати, бъркайте с дървена лъжица, до оформянето на топка.

Важно е тестото да се меси 10 минути. Мит е, че му би трябвало доста повече. Ако е воднисто, му се прибавя малко брашно, само че не би трябвало да се прекалява, с цел да не стане твърдо. Козуначеното тесто е готово, когато престане да лепне.

 Сплитане на козунак

Тестото наложително се меси с ръце. За да не залепва, те би трябвало да са потопени в разтопено масло. Когато е готово, се поставя на топло за към 1-2 часа, до момента в който удвои размера си. През това време може да се премеси още един път.

Готовото втасало тесто се омесва за следващ път. По предпочитание в този миг се прибавят и сушените плодове. Полученото се разделя на от две до пет топки. Те се изтеглят на фитили и се намазват с масло, преди да се сплетат.

- Ако ще сплитате козунак с три плитки, то плетенето става, като при елементарна плитка за коса;

- При пет е същото, единствено че ще имате повече фитили. Крайният резултат наподобява като две плитки, една до друга;

- Кръгъл козунак пък се получава, като се сплетат три плитки и се завият на кравай.

 Плетен козунак

Вече сплетеният козунак се слага във висока тава и се оставя да втаса. Когато удвои размера си, се намазва със примес от разрушен жълтък с 1 с.л. мляко.

Отгоре се поръсва със захар и ядки. Пече се в загрята на 220°C фурна. След 10 минути се понижава на 180-190°C. Козунакът се пече се до подготвеност, като се ревизира с съчка за зъби.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР