Коя е тази страна, която беше разкъсана на парчета от

...
Коя е тази страна, която беше разкъсана на парчета от
Коментари Харесай

Всички срещу човечеството

Коя е тази страна, която беше раздрана на части от непознати и свои? Какъв е този спор, който налива милиарди в най-различни направления?

" Арабската пролет " доближи до Сирия относително късно, откакто към този момент беше трансформирала Тунис, Либия, Египет. Дори и непознатите медии не обърнаха в началото внимание на това, което се случваше по улиците на Дараа. Големи корпорации от дълго време към този момент бяха налазили Ирак, а частна компания се грижеше даже за сигурността и по улиците на Багдад.

Една война, която през днешния ден се води от външни сили, съюзили се по най-различни аргументи, в най-различни конфигурации. Турската войска води война с кюрдите на север, Израел от време на време се сблъсква с иранската и сирийската войска на югозапад. Асад и Русия водят война с ислямистите, американците поддържат кюрдите против ислямистите, турците удрят кюрдите, а Израел иранските позиции.

Откъм границата с Ливан е конфликтът на Асад против бунтовниците – конфликтът-майка, който разпали всичко останало.

Откъм границата с Ирак, на изток, е битката на сирийското държавно управление с ДАЕШ, военни дейности на Русия против ДАЕШ и американски интервенции против ДАЕШ. Терористичната организация беше изтласкана от Ракка главно от кюрдските бойци, само че това подхрани идната бомба.

Турция се почувства застрашена от кюрдските сили, добре въоръжени и мобилизирани, с значителен военен опит, насъбран през последните пет години. Сблъсъкът беше неминуем.

Русия даде картбланш на Турция да нападна кюрдите, до момента в който самата тя поддържа режима на Башар Асад, против който е Турция. Абсолютно странна обстановка. Иран се откри трайно в Сирия в поддръжка на Асад, приближавайки границите на Израел, което от своя страна предизвика периодически въздушни удари на израелската авиация на сирийска територия.

Съедините щати и Англия подкрепяха опозицията в първите години на спора, снабдявайки ги с оръжие. Саудитска Арабия способства тези въоръжени от Запада бунтовници да се ислямизират. Към днешна дата следим тотална война, в която всеки е против всеки с оръжие, купено отвред – Германия, Франция, Русия, Англия, Съединените щати, Сърбия, България и доста други.

Това е проекция на Третата международна война, която се води на територията на една единствена страна – Сирия.

На кого му пука за сирийците? На тези, които удрят ли? Не, те даже стопираха да броят жертвите. Намесват се остарели и нови играчи, главно по вътрешнополитически съображения. Медиаторите не са на мода, те изчезнаха, макар крещящата потребност от такива.

И както постоянно цената ще заплати положителната, остаряла Европа, както става постоянно, когато се разклати този район. Всъщност, в някое друго време, други хора, може би след нас, ще се чудят до каква степен може да доближи човешката ненавист и жадност за власт и пари. Пари в огромната политика. Над половин милион изгубиха живота си. Милиони си избягаха. Това е Сирия. Това е войната, която продължава към този момент седма година. Това е светът, в който живеем. В него всички са против човечеството.

Б.ред. - Коментар на водещия на предаването " 120 минути " Светослав Иванов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР