Кой в крайна сметка ще управлява летището в Кабул след

...
Кой в крайна сметка ще управлява летището в Кабул след
Коментари Харесай

Интензивни преговори за бъдещето на летището в Кабул

Кой в последна сметка ще ръководи летището в Кабул след напускането на американските военни? Този въпрос е жизненоважен освен за талибаните - новите управници в Афганистан, само че и за западните страни, които към момента се надяват да изтеглят всички отговарящи на изискванията. Темата е обект на интензивни и комплицирани договаряния, написа Агенция Франс Прес.

Следващата седмица, на 1 септември, интернационалното летище „ Хамид Карзай “ ще бъде под контрола на ислямистките хардлайнери, които още в петък обявиха, че са се преместили в избрани зони от военната страна на оборудването.

" Тръгваме до 31 август. На тази дата ние предоставяме, а всъщност връщаме летището на афганистанския народ ", съобщи представителят на Държавния департамент Нед Прайс в петък, прекъсвайки спекулациите по отношение на опцията то да попадне под интернационално управление.
 Руският дипломат: Мигрантите не се стремят към България Руският дипломат: Мигрантите не се стремят към България
Мигрантите от Афганистан не се стремят към България, Полша и Унгария. Те се стремят към западноевропейските страни, тъй като те дават доб...

Въпреки това, афганистанското държавно управление се отдръпна пред настъпващите в Кабул талибани. Сега на власт са тогавашните бунтовници, само че те към момента не са образували държавно управление, предава БГНЕС.

„ Управлението на летище е комплицирана активност “, сподели Прайс и добави, че „ е безразсъдно да се чака на 1 септември да има естествени летищни интервенции “.

Идеята, че летището може да бъде краткотрайно затворено, беше повдигната в сряда от държавния секретар Антъни Блинкен. Той сподели, че са подхванати " доста дейни старания " от страна на страните в района, с цел да се види дали биха могли да оказват помощ то да продължи да работи " или, в случай че е належащо, да го отворят още веднъж, при положение, че бъде затворено за избран интервал от време ". Блинкен настоя, че ориста на летището е значима за талибаните, които не желаят да се окажат още веднъж отпред на една изолирана от света страна, както беше от 1996 до 2001 година Ислямистите се надяват в страната да дойде бързо филантропична помощ.

Роля за Анкара?

Летището е значимо и за западните страни, които желаят да могат да изведат своите жители от Афганистан, както и за хиляди афганистански съдружници, които не могат да бъдат евакуирани преди 31 август с въздушната интервенция, ръководена от Съединени американски щати. Досега НАТО играеше основна роля: цивилният личен състав на алианса се грижеше за контрола на въздушното придвижване, доставките на гориво и връзките, до момента в който военните контингенти от Турция, Съединени американски щати, Англия и Азербайджан отговаряха за сигурността.
 Politico: Съединени американски щати заплашиха доста афганистанци с изтезания, това е шокиращо Politico: Съединени американски щати заплашиха доста афганистанци с изтезания, това е шокиращо
Съединени американски щати са дали на талибаните лист с американски и афганистански жители, които имат намерение да изведат от Кабул. Това оповестява...

С наближаването на цялостното евакуиране на интернационалните сили се ускориха съществуващите от дълго време догатки, че може би Турция ще направи пробив, като резервира за себе си отговорността за обезопасяването на периметъра на летището. Надеждата беше, че талибаните ще одобряват наличието на дребна част от армията на Турция, която е най-вече мюсюлманска нация и в това време е част от НАТО. Но откакто поеха властта, талибаните неведнъж обявиха, че няма да одобряват никакво задгранично военно наличие в Афганистан след 31 август и турските бойци започнаха да се изтеглят.

Продължават обаче договарянията на дипломатическия фронт.

След първите диалози в петък в Кабул сред турските управляващи и талибаните, турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкри, че в този момент талибаните желаят да поемат сигурността на летището, като в същото време оферират на Анкара опцията да ръководи логистиката.

" Ще вземем решение, откакто ситуацията се успокои ", сподели Ердоган, като акцентира, че самоубийствената офанзива в четвъртък пред портите на летището демонстрира какъв брой комплицирана е била задачата.

Освен Турция, диалозите за бъдещето на летището включват Катар и частни оператори, а Съединени американски щати обявиха, че работят като фасилитатор. Но въпросът кой ще поеме летището е сензитивен: отвън опасенията за сигурността, летището е в неприятно положение, споделят американски представители, добавяйки, че с изключение на армията на Съединени американски щати, в света има малко организации, способни да поемат от нея ръководството от през днешния ден за на следващия ден. Американски и западни специалисти по въздухоплаване завършиха преди малко оценката на летището в опит да преценяват дали комерсиалните полети могат да се възобновят бързо, сподели Прайс в петък. Други чиновници са по-откровени: няма да има доста самолетни компании, които биха се съгласят да летят до Кабул, в случай че талибаните не да предложат действителни гаранции за сигурността и инфраструктурата е в положително положение., Агенция Франс Прес

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР